Aktuális

Jó napot kívánok, doktor Kovács Masni vagyok!

Furcsán hangzik, nem igaz? Pedig van olyan magyar szülő, aki mindent megtenne azért, hogy fiúgyermekét Szivárványnak nevezhesse, de olyan is akad, aki már évek óta a Kopasz keresztnévért küzd. A Nyelvtudományi Intézethez évente kétszáznál is több ilyen, sőt sokszor még ilyenebb kérvény érkezik, melyek jelentős része végül nem kerül az utónévkönyvbe. A legfurcsább szülői kérésekről Raátz Judittal, az Intézet tudományos munkatársával beszélgettünk.

A beszélgetéshez az ötletet egy rafinált brit édesapa szolgáltatta, akinek – mint kiderült – 2013-ban sikerült elérnie feleségénél, hogy születendő kislányukat kedvenc focicsapatáról, az Arsenal FC-ről nevezzék el. És az anya ebbe tényleg, minden további nélkül belement? – tehetnénk fel joggal a kérdést, amire egyetlen helyes válasz létezik: persze, hogy nem. Az asszony, Clare Smith egyszerűen nem tudta, milyen névre bólint rá. Két éven át még csak nem is sejtette, hogy a romantikusnak és egyedinek gondolt lánynév (Lanesra) amivel férje – szinte a semmiből – rukkolt elő, valójában a focicsapatának a neve. Visszafelé olvasva.

Jó napot kívánok, doktor Kovács Masni vagyok!

A turpisság aztán kiderült, az anya nyelt egy nagyot, az apa pedig mennybe ment a focirajongó netezők körében. Sőt! Utóbb a BBC cikkéből még az is kiderült, hogy még csak nem is ő volt az első, aki a névadásnak ezt a trükkös módját választotta. De még mielőtt vérszemet kapnának a hazai focirajongó szülők, hogy Fradikákkal és Emtékákkal árasszák el a játszótereket, gyorsan elmondjuk, az eset Nagy-Britanniában történt, ahol – sok más országhoz hasonlóan – a névadás lényegesen liberálisabb, mint Magyarországon.

“Nem hinném, hogy itthon kaphatna ilyen nevet egy kisbaba, hiszen ahhoz ezt a nevet hivatalosan is kérvényezniük kellene a szülőknek, annak pedig megvannak a maga szigorú szabályai – mondja Raátz Judit, aki elárulja, egy kis kreativitásért a magyar szülőknek sem kell a szomszédba sietniük. Hozzáteszi, évente nagyjából 200-300 utónévre vonatkozó kérvény érkezik hozzájuk, melyeknek végül csak a harmada lesz ténylegesen anyakönyvezhető.

Jó napot kívánok, doktor Kovács Masni vagyok!

A sorozathős menő, egy könyv szereplője nem az

Raátz Judittól megtudjuk, minden évben, megbízhatóan jelentkeznek olyan szülők, akik a szívüknek legkedvesebb filmszereplő vagy épp sorozathős után neveznék el gyermeküket. Bár a szabályok ezekben az esetekben is szigorúak, egy ilyen név kérvényezése mégsem reménytelen, ha:

  • a vágyott név elismert, maradandó értéket képviselő magyar klasszikusból, 
  • vagy ma ismert magyar nyelvű alkotásból való, 
  • megfelel a magyar vagy európai névkultúrának 
  • és nem hátrányos majdani viselőjére nézve.

Sőt! Továbbmegyünk. A szabályok azt is lehetővé teszik, hogy népszerű külföldi film- vagy sorozatszereplők nevét adjuk gyermekünknek. De csak akkor, ha a hős neve már külföldön is bevett, önálló névként használatos. Tavaly nem volt szerencséjük azoknak, akik a Mári Csuj (A szerelem diadala című mexikói sorozat főhőse), az Emperatriz (A Császárnő című mexikói sorozat szereplője) és a Snjezana (az Éden Hotel szereplője) nevekkel próbálkoztak. De ugyanígy csalódnia kellett annak a szülőnek is, aki a World of Warcraft számítógépes játék egyik figurájának nevét szerette volna fiúgyermekének: a Medivh nevet is elutasították.

A régi magyar nevek reneszánszukat élik

Ami a trendeket illeti. Nos, ezzel kapcsolatban Raátz Judit azt mondja, az utóbbi években igen gyakori, hogy a szülők régi, már elfeledett neveket újítanak fel és kérvényeznek gyermeküknek. Ezek közül szép számmal akadnak női és férfi utónevek is. Női nevek például: Csente, Rasdi, Sáfély vagy az Ünige. A férfinevek közül pedig: a Békés, a Bérc, a Botos, Hős, Temes, Vérbulcsú. Hogy tényleg csak néhányat említsünk azok közül, melyekre rábólintott az Utónévbizottság.

Persze, még a régi magyar nevek között is akad végül olyan, amit elutasítanak. Nem is egy. Ezek leginkább azért akadnak fenn a rostán, mert hiába lobogtatják a szülők az internetről és egyéb forrásokból előásott bizonyítékaikat, ennek ellenére sem bizonyítható egyértelműen, hogy valóban létező, régi magyar nevet találtak. Így tehát az Arszák, a Dengezik és Askam fiúnevekről, vagy a Bölöjte és Négyöke lánynevekről érdemes lemondani.

Jó napot kívánok, doktor Kovács Masni vagyok!

“Legyen Balaton, úgyis ott fogant”

Szép számmal vannak azok is, akik kifejezetten külföldi vagy nemzetközi névváltozatot (Károly helyett Charlie) szeretnének gyermeküknek. Ők a kérést általában azzal indokolják, hogy szeretnék, ha gyermekük a jövőben külföldön is nehézségek nélkül boldogulhatna. És, bár ez a kérés méltányolandó, az talán mégsem akkora baj, hogy a Vajolett és az Evonzseli lemaradt az adható nevek listájáról.

Legyen bármilyen furcsa is, az Utónévbizottságban egyre gyakrabban találkoznak azzal a jelenséggel is, hogy egy szülő ismert tájegységről, folyóról vagy épp városról nevezné el gyermekét. Az ok nagyon egyszerű: szeretnék, ha a születendő gyermek annak a helyszínnek a nevét viselné büszkén, ahol fogant. Mondanunk se kell, a bizottság az ilyen kérelmeket nagy többségben visszautasítja – így a Balaton keresztnevet is.

Maradj örökre gyerek, Masni!

Raátz Judit elárulja, a névadási trendekben nemcsak a hagyományaink, a kedvenc filmjeink, sorozataink, nagy hatású alkotóink érhetők tetten, de korunk más egyéb jellegzetességei is. Például az olyan társadalmi jelenségek is, mint a felnőtté válás kitolódása, ami a keresztnevek esetében abban csúcsosodik ki, hogy a szülők olyan nevet kérvényeznek (egyre gyakrabban), amivel azt üzenik utódaiknak, hogy maradjanak örökké cuki gyerekek. Mi más magyarázná az egyre nagyobb számban érkező becenév kérelmeket, mint amilyen a Matyi, a Laczkó, a Böske, a Nikicca vagy épp a Vili?

De a szakértő szerint erre utal az is, hogy észrevehetően nő azoknak a száma, akik tündibündi mesefigurákról neveznék el gyereküket. Bogyóról, Babócáról, Méziről, de a bizottsághoz érkezett már kérés a Masni, a Pillangó, a Szivárvány, a Szöcske, a Vackor, a Gézengúz, a Moha és az Óz keresztnevek anyakönyveztetésére is.

Jó napot kívánok, doktor Kovács Masni vagyok!

Szerencsére a fent említett példák egyike sem jutott az utónévlistáig. És ez kizárólag azoknak a sokat szapult, szigorú szabályoknak köszönhető, amik a legnagyobb önmegvalósítás – és kreativitáscunami közepette is garantálják, hogy annak a szegény gyereknek ne sérüljön a lelkivilága. Vagyis legalább a neve miatt ne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top