Aktuális

Franciaország: soha nem volt még nagyobb a terrorveszély

A francia nemzetgyűlés három hónapra meghosszabbította a novemberi támadások óta tartó szükségállapotot.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte, hogy a nemzetgyűlés 212 igen, 31 nem szavazat mellett három hónapra meghosszabbította a novemberi támadások óta érvényben lévő szükségállapotot – írja a 444.hu a DW cikkére hivatkozva. 

Cazeneuve szerint Franciaországban “még soha nem volt nagyobb a terrorveszély”, ezért a rendőrség házi őrizetbe helyezhet bárkit, akit veszélyesnek tartanak a közbiztonságra, és ehhez bírósági végzés sem szükséges – ahogy a házkutatáshoz sem.

A legalább 150 halottat számláló párizsi merényletek óta 3340 házkutatást végeztek, 340 embert tartóztattak le, 285-en kerültek házi őrizetbe.  A belügyminiszter szerint ezzel komoly károkat okoztak a terroristákat finanszírozó és felfegyverző hálózatoknak.

Párizs, 2015. november 13-án, a terrortámadás napján - Forrás: bbc.co.uk
Párizs, 2015. november 13-án, a terrortámadás napján – Forrás: bbc.co.uk

A szükségállapot fenntartását bírálták jogvédő szervezetek és az Európa Tanács is. “Franciaország felelős azért, hogy fenntartsa a biztonságot, és megelőzze a további támadásokat, de a rendőrség a szükségállapotot több esetben diszkriminatív és igazságtalan módon használja. Sokan emiatt másodrendű állampolgárnak érzik magukat” – állítja a Human Rights Watch.

A mostani hosszabbítás május végéig él, utána újra döntenek róla.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top