Aktuális

Levehetik az uberes autók rendszámtábláját

Március végétől hatályba léphet az a kormányrendelet, amely szerint a jogsértő uberes autókról levehetik a rendszámtáblát.

Március végén, április elején hatályba léphet az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokra is vonatkozó szabályokat be nem tartó uberes gépkocsikról levegyék a rendszámtáblát, vagyis a gépkocsit kivonják a forgalomból.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a kormányrendelet szerinti szabályokat megszegő Uber-sofőrökre 800 ezer forintos bírságot szabhatnak ki, amelyből 600 ezer forint a gépkocsival kapcsolatos tárgyi feltételek, 200 ezer forint pedig a személyi feltételek hiányával függ össze.

Március végétől levehetik a jogsértő Uberes autók rendszámtábláját

A személyi feltételek között szerepel az a kitétel is, hogy az Uber-sofőröknek tevékenységük megkezdése előtt be kell tölteniük a 21. életévüket, megkülönböztetett vizsgákat kell letenniük, és megkülönböztetett jogosítványokkal is rendelkezniük kell. A tárgyi előfeltételek között lényeges, hogy a személyszállításra használt autó nem lehet 10 évesnél idősebb, valamint a sofőröknek élet- és vagyonbiztosítást is kötniük kell.

A Budapesten dolgozó taxisoknak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljenek az előírásoknak. A taxisok a januári tüntetéskor éppen ezek bevezetését követelték, hiszen az Uber-sofőrök az esetek többségében ezeket a szabályokat megkerülve végzik szolgáltatásukat – hangzott el az M1 Híradójában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top