Aktuális

Nézd meg jól, milyen taxiba ülsz: a hiénák semmitől sem riadnak vissza

Idős és beteg emberekre lesnek a Honvédkórház előtt a szabályokat kijátszó taxishiénák. Az RTL Klub Házon kívül című műsorának riportere tesztelte a helyzetet. Mint kiderült, a csaló taxisok ellen a BKK csaknem tehetetlen, a gyanútlan utasokat pedig ott verik át, ahol csak lehet.

Háromszor tették meg ugyanazt a nyolc kilométeres utat az RTL stábtagjai, ehhez két “hiénát” és egy ismert taxitársaságot választottak. Nem meglepő módon utóbbi autóban mutatta a legalacsonyabb összeget a taxióra: 3170 forintba került így a nyolc kilométer.

A másik két járműben már magasabb volt a fuvardíj: az egyik hiéna 3600, a másik 4130 forintig tornázta fel a fuvardíjat, ehhez persze kreatív útvonaltervezésre is szükség volt.

“Ötezressel fizettem a 4130-as fuvardíjat, a taxis először kicserélte egy ötszázasra és megkérdezte, hogy biztosan azzal fizettem-e – nyilatkozta az RTL stábjának az egyik stábtag édesanyja, aki a második hiéna autójában ült. – 4300 forintból kértem vissza, kivett a zsebéből valamennyi aprót, és mondta, hogy annyit tud adni, mert több pénz nincs nála.”

A sárga festés könnyen megtévesztheti a gyanútlan utast
A sárga festés könnyen megtévesztheti a gyanútlan utast

A másik beépített utas is csak 75 forint aprót kapott vissza, nyugta nélkül. A harmadik, “hivatalos” taxiban utazó riporternek a sofőr elmondta, 1-200 forintos eltérés még belefér azonos távon, de a 4100 feletti összeg mindenképpen átverés.

A Házon kívül riportjából az is kiderült, hogy a két hiéna autójáról hiányzott a “Minősített budapesti taxi” felirat, illetve az azonosítószámuk alapján megállapítható, hogy Budapesten belül nem is fuvarozhatnának. A BKK azonban büntetni nem tudja őket, mivel drosztengedélyük nincs, így azt bevonni sem tudják.

Nem mintha ez sokat számítana, ugyanis ha az engedélyt bevonják, pár tízezer forintért újra ki tudják váltani.

A Házon kívül bemutatott egy olyan taxit is, amelyen a fuvarjelző lámpán nem szerepel a taxi felirat, az azonosítót pedig filctollal írták az autó oldalára. A taxisok és a BKK is jól ismeri ezt a hiénát, azonban érdemben mégsem tudnak fellépni ellene.

Az RTL stábja ezzel a taxissal is megtett egy tesztutat: a Nyugati pályaudvartól a Duna Plaza környékére 3400 forintba került az utazás. A hivatalos taxicégek egyik kocsijával utazva ugyanez a táv 2140 forintba került.

További cikkek taxizásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top