nlc.hu
Aktuális
Az állatkínzás ellen demonstráltak Budapesten

Az állatkínzás ellen demonstráltak Budapesten

Az állatkínzás ellen demonstrált több ezer ember Budapesten szombaton. Több mint 120 állatvédő szervezet fogott össze.

Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek mondta a szervezők nevében Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa az MTI-nek. Hiába van meg a törvényi háttér, a büntetésnek nincs elrettentő hatása – tette hozzá.

A törvénymódosító javaslat az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná, és bűntetté minősítené át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe.

Több mint 120 szervezet összefogásával jött létre a demonstráció, Budapesten kívül Győrben, Szegeden és Szombathelyen is tartottak megmozdulást. Kajó Cecília jogász kiemelte, hogy az állatvédelemben eddig soha nem látott összefogás indult meg az állatok érdekében. “Azt szeretnénk, hogy az állatkínzók részesüljenek méltó büntetésben, és valóban letöltendő szabadságvesztést kapjanak az életek kioltásáért, az embertelen állatkínzásokért. Olyan büntetési tételeket szeretnénk elérni, amelyek elriasztják a kegyetleneket a bántalmazástól” – fogalmazott.

Pataki Gábor, az újpesti állatvédelmi járőrszolgálat vezetője felidézte, hogy január 19-én az Állatmentő Liga, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és a Tetovált Állatmentők kezdeményezésére országos állatvédelmi szövetség megalapítására gyűltek össze, 26 szervezet tett szándéknyilatkozatot a csatlakozásra.

Az állatkínzás ellen demonstráltak BudapestenSzigetváry Zsolt /MTI  

Szántó Boglárka, a Kutyamentő Angyalok munkatársa beszédében a gyepmesteri telepek helyett a menhelyi rendszer bevezetését és a hatóságok állatvédelemben való hatékony közreműködését szorgalmazta. A tüntetést a civilek egy közelmúltban történt eset után szervezték: egy Borsod megyei községben egy fiatalember baseballütővel agyonvert egy kutyát, az esetről készült videó pedig felkerült az internetre és óriási felháborodást váltott ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top