Aktuális

Új fejezet kezdődhet az ebola elleni harcban

Tudósoknak sikerült izolálniuk az ebola ellen fellépő antitesteket.

Egy különösen szívós szervezetű beteg és egy új izolációs technika segítette hozzá a tudósokat, hogy talán egy nagy lépéssel közelebb kerüljenek az ebola ellen hatékony oltószer vagy gyógyszer kifejlesztéséhez. A kísérlethez egy olyan beteg vérét használták fel, akinek a szervezete feltűnően hatékonyan tudott küzdeni a kór ellen. Az antitestek izolálása a vérből embert próbáló feladat volt, amire új technikát fejlesztettek ki a kutatók: 349 antitestet vontak ki, melyek közül csupán tízről volt feltételezhető, hogy hatékony az ebola ellen. A reményteli antitestekkel kezelték aztán az ebolával megfertőzött kísérleti egereket, hogy lássák, miként reagálnak. Az eredmény: 100 százalékos túlélési arány.

A halálozás akár 90%-os is lehet
A halálozás akár 90%-os is lehet

A kutatók abban bíznak, hogy a hatékonynak tűnő antitestek megfelelő alapanyagot jelentenek egy oltóanyag elkészítéséhez, de még nagyon hosszú út áll előttük, amíg embereken is tesztelhetnek egy ilyen készítményt.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top