Aktuális

Így védheted ki, hogy lehúzzon a posta, ha pénzt váltasz

A hvg.hu tegnap megírta, hogy a Magyar Postán akár 1450 forintba is kerülhet, ha fel akarunk váltani egy húszezres bankjegyet. Mivel ez tényleg elég extrémnek tűnik, megkérdeztük a postát, hogy mi a helyzet a pénzváltás kezelési költségével.

 Mivel a legtöbb bankautomatából és a nyugdíjat kézbesítő pénzes postástól is jellemzően nagy címletben érkezik a pénz, rengeteg ember kényszerül rá, hogy ilyen-olyan módszerekkel kisebb címleteket varázsoljon a húszezresekből. Persze nem Magyarországon élnénk, ha az egyik leggyakoribb mondat ne a “nincs kisebb?” lenne az üzletekben, de érthető a boltosok tiltakozása is, hiszen így ők nem fognak tudni visszaadni, ha a vásárlók “lerabolják” a kisebb címletű pénzeket.

 Logikusnak tűnik, hogy a postán lehetne megoldani ezt a problémát, azonban tavaly szeptember eleje óta ezért kezelési költséget számolnak fel. A témára rákérdező Staudt Gábor országgyűlési képviselő írásbeli kérdése szerint az összeg “az átadott készpénz névértékének 1,89 százaléka, bankjegyről érmére váltás esetében az átadott készpénz névértékének 6,09 százaléka” a kezelési költség. Ráadásul, ha az embernek nincs szerződése a postával, akkor “az előző díjak 2,51 és 7,24 százalékra ugranak fel.”

A témával kapcsolatban az is kiderül, hogy a postának elvileg nem lenne kötelessége, hogy minden fiókban nyújtsa ezt a szolgáltatást, elég lenne Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken is egy-egy ilyen fiókot kijelölni.

Ennél több helyen lehet, és kicselezhető

 A kezelési költség miatt írtunk a Magyar Postának, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a szolgáltatás az összes állandó postai szolgáltatóhelyen elérhető, kivéve azokat a fiókokat, amelyeket a posta partnerei üzemeltetnek. A válasz szerint ez országszerte több mint 2300 helyet jelent.

Bár igyekeztünk megtudni, miért ilyen magas a kezelési költség, erre csak annyi választ kaptunk,hogy a “készpénzkezelés költségei rendkívül magasak”, illetve, hogy a 12/2011-es jogszabály szerint erre a postának lehetősége van. A címletváltási díjszabásról a Magyar Posta weboldalán is elérhető hirdetményből lehet tájékozódni.

Megfordítva a helyzetet azonban,a Magyar Posta Pénzforgalmi Üzletszabályzata szerint a postának a pénzérméket korlátlan mennyiségben el kell fogadnia befizetésként, illetve csekkbefizetés során bármilyen címlettel lehet fizetni, vagyis aki egy pár száz forintos csekket húszezressel fizet, már meg is oldotta a pénzváltást. Illetve, az otthon kallódó, sokszor akár több ezer forintot is kitevő érmegyűjteményeket is nyugodtan le lehet csapni a pultra, legfeljebb a sorban mögöttünk állóktól kapunk majd pár kedvességet, de a fentiek értelmében akár egy több tízezres számlát is befizethetünk húszforintosokkal – ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy ha bármely címletű érméből 100 darabnál többet kívánunk befizetni, külön időpontot is kijelölhet számunkra a fiókvezető, így akár a sorban állást is meg lehet úszni.

További cikkek pénzről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top