Aktuális

Ez történt Brüsszelben a robbantások óta

A tegnapi brüsszeli robbantások óta sok minden történt. Azonosították a merénylőket, folyamatosan érkeznek a hírek. Cikkünket frissítjük.

Azonosított öngyilkos merénylők – Reakciók a merényletre

A belga rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivér egyik tagja a repülőtéren, a másik pedig a metróban robbantott. A harmadik merénylő, a már korábban is körözött, belga állampolgárságú Najim Laachraoui lehetett a repülőtéren robbantó második öngyilkos merénylő. A fivérek ismert brüsszeli bűnözők voltak. A házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek.
Najim Laachraoui tavaly ősszel Magyarországon keresztül, a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Szíriából Belgiumba, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként.
Tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak a brüsszeli merényletekkel gyanúsítottak lakásán, olyat, amit a tavaly novemberi párizsi támadásokkor is használtak.
A brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították Törökországból. Ankara tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, később szabadon is engedték a férfit.
A terrorfenyegetettség miatt csütörtökön is zárva marad a Zaventem nemzetközi repülőtér. A megrongálódott Maelbeek metróállomás pedig hetekig zárva lesz.    
Ferenc pápa arra kérte szerdán az embereket, hogy egyhangúlag ítéljék el a robbantásokat, amelyeket “kegyetlen gaztetteknek” nevezett.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a “geopolitikai játszmákat”, és az összefogás mellett döntenek. Az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.
Manuel Valls francia miniszterelnök: “eddig több mint 30 embert azonosítottak, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik”.

Magasabb készültség lépett életbe a debreceni repülőtéren is

Ez történt Brüsszelben a robbantások óta

Gépfegyveres rendőrök ellenőrzik az autókat a debreceni repülőtér bejáratánál szerdán. A brüsszeli események miatt magasabb készültségi szint lépett életbe itt is.

Készültségben a rendőrök a húsvét előtti Rómában

Olaszországot nem fenyegeti kiemelten a terrorveszély, de a hatóságok minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a brüsszeli robbantásos merényletek után – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. Az olaszországi repülőterek, pályaudvarok, metróállomások környékén sok a fegyveres katona és rendőr, így a Colosseum körüli utcákban is. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján ellenőrzik a hívőket és turistákat, a térre fémdetektoros ellenőrzés után lehet bejutni.

Szó van arról is, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőriznék. Ferenc pápa egyetlen húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken. A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseum és a Szent Péter tér tömve van turistákkal.

Megemlékezést tartottak a metróállomásnál

MTI/AP/Emmanuel Dunand
Fotó: MTI/AP/Emmanuel Dunand

Manuel Valls francia miniszterelnök, Charles Michel belga kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  koszorút helyez el az előző napi merényletek áldozatainak emlékére a támadások egyik helyszínén, a brüsszeli Maelbeek metróállomáson.

Hetekig zárva marad a Maelbeek metróállomás

A közlekedési vállalat még nem fejezte be az állomáson keletkezett károk felmérését, valamint a rendőrség is folytatja a robbantás körülményeinek vizsgálatát.

A Zaventem nemzetközi repülőtér a terrorfenyegetettség miatt nem nyit ki csütörtökön sem.

A konzuli szolgálat azt kéri, csak akkor utazzunk Brüsszelbe, ha halaszthatatlan

A konzuli szolgálat továbbra is azt javasolja a városban tartózkodó magyaroknak, hogy tartózkodjanak a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínektől, így a brüsszeli pályaudvaroktól, metróállomásoktól, áruházaktól és turisztikai nevezetességektől.

Tekintettel a brüsszeli repülőtéri zárlatra, a legmagasabb biztonsági kockázati szintre, a közlekedési fennakadásokra és a fokozott rendőri, katonai jelenlétre, azt javasolják a magyaroknak, hogy egyelőre – a helyzet normalizálódásáig – csak halaszthatatlan, sürgős esetekben utazzanak Brüsszelbe, és akkor is gondosan és előzetesen egyeztessenek meghívójukkal, az utazásszervezővel, a légitársasággal vagy más választott utaztatóval.

Egy édesanya az első nevesített halálos áldozat

Egy 36 éves perui édesanya, Adelma Tapia Ruiz a zaventemi repülőtéren a családjával együtt csekkolt be a robbantás pillanatában – írta a CNN. Hároméves lánya és férje éppen egy kicsit távolabb mentek a bombát rejtő csomagtól így néhány sérüléssel megúszták.

Elfogták a harmadik, szökésben lévő repülőtéri merénylőt

A a La Derniére Heure című helyi lap szerint a belga hatóságok délelőtt elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt

Fokozottan ellenőrzik az utasok csomagjait a központi pályaudvaron

Ez történt Brüsszelben a robbantások óta

Délben egyperces csenddel emlékeznek a robbantások áldozataira

Brüsszelben egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő terrortámadások áldozataira. “Arra hívom fel a lakosságot, hogy délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a március 22-i terrortámadások áldozataira” – írta szerda reggel Rudi Vervoort, a brüsszeli régió kormányzatának vezetője a Twitteren.

Katonák állomásoznak a Zaventem nemzetközi repülőtéren

Ez történt Brüsszelben a robbantások óta
Ez történt Brüsszelben a robbantások óta

A metróban robbantó merénylők is ott lehettek a brüsszeli repülőtéren

Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe. Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdona, aki már egy éve a hatóságok látókörébe került terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el. A két autót azonosították korábban a német–belga, a belga–luxemburgi és a belga–francia határokon is.

Laptopot találtak egy kukában

Egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot “fontos” eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni.

 Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három koszovói állampolgárt Bajorországban. Kedden kora reggel München és Salzburg között az autópályán megállítottak egy Belgiumban forgalomba helyezett gépkocsit, és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indítottak annak utasai ellen. A nyomozás első megállapításai szerint az ügy nincs összefüggésben a keddi brüsszeli terrortámadásokkal, de nem lehet teljesen kizárni a kapcsolatot.

Azonosították a harmadik reptéri merénylőt is: Magyarországon át érkezhetett Belgiumba

a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint azonosították a harmadik, szökésben lévő, merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui (az alsó képen a fehér felsőben látható férfi, ő végül nem robbantott).

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba. A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták.

 Azonosították a reptéri merénylőket: egy testvérpár volt

Még tegnap délután azonosítottak két reptéri öngyilkos merénylőt. Azóta már azt is tudják, hogy a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó. Két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert, de eddig nem hozták őket kapcsolatba terrorszervezetekkel.

A két sötét ruhás férfiről van szó
A két sötét ruhás férfiről van szó

A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top