Aktuális

Minden héten lesz valami – ígérte Pukli István, miután bejelentette a polgári engedetlenséget

Egyórás polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék Mozgalom három vezetője az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán, ott, ahol március 15-én Pukli István felszólította Áder Jánost és Orbán Viktort, hogy kérjenek bocsánatot a közoktatás elmúlt 6 évéért a pedagógusoktól. Mivel a határidő lejárt, bocsánatkérés pedig nem történt, így 30-án reggel nyolc és kilenc között az iskolák elé vonulnak országszerte a tanárok.

“Szeptembertől változást szeretnénk, ezért kell minél hamarabb tárgyalni a CKP (Civil Közoktatási Platform) 12 pontjáról. Egészen addig folytatjuk a nyomásgyakorlást, amíg a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz velünk” – mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Kossuth téren. A 30-ai tiltakozás 8 és 9 óra között lesz, ekkor a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok levonulnak az iskolák elé országszerte, és szavaznak a Civil Közoktatási Platform 12 pontjáról

Törley Katalin
Törley Katalin és Pukli István a sajtótájékoztatón

A diákok addig felügyelet alatt az iskolaépületekben maradnak, ebben az egyórás akcióban csak a tanárok vesznek részt, illetve azok a civilek, szülők, szakszervezetek és civil szervezetek is, akik szolidárisak a pedagógusok céljaival. A tiltakozási hullám egészen addig folytatódik majd, amíg a kormány nem áll szóba a CKP-vel, nem tárgyal a 12 sürgős pontról, és nem lesz komoly változás. “Részleteket nem árulok el, de minden héten lesz valamilyen demonstráció, nem adjuk fel!” – mondta Pukli István az NLCafénak.

Törley Katalin és Pukli István
Törley Katalin és Pukli István

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom másik vezetője azt hangsúlyozta, hogy a március 15-ei demonstráció sikeres volt, mert a kormány legalább foglalkozik a Klikkel. A Tanítanék Mozgalom azonban nem elégszik meg ennyivel, valódi, rendszerszintű változásokat akarnak, minél hamarabb. “Az oktatás nem tréfa, gyermekeink jövője a tét” – mondta Törley Katalin. – Tegyünk együtt a tanárok felszabadulásáért!” A pedagógusok gyakorlatilag gúzsba vannak kötve a sztrájktörvény miatt, ezért lesz polgári engedetlenség a jövő szerdai tiltakozás. Törley Katalin kiemelte, hogy erőszakmentes akciót szerveznek, és erre szólítják fel egész Magyarországot. A tanárnő arra kérte a szimpatizánsokat, hogy mindenki a saját eszközeivel tiltakozzon. A pedagógusok pedig azért mennek az iskolák elé, mert meg akarják védeni az oktatási intézményeket, hiszen jelenleg veszélyben vannak.

Pilz Olivér, Törley Katalin és Pukli István

Pilz Olivér, Törley Katalin és Pukli István

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azt mondta, hogy a tiltakozás napján ők palántáznak, kertészkednek és egy fát is elültetnek majd. A szimbolikus faállítás az oktatást jelképezi, a rügyek a diákok, a törzs pedig maga az oktatás, ami nem mindegy, hogy milyen tápanyagot szív magába, és ad tovább a gyerekeknek. Pilz Olivér azt is megjegyezte, hogy a Klik állítólagos megszüntetése csupán arra szolgál, hogy csökkentse a pedagógusok tiltakozásának támogatottságát.

Akik nem tudnak egyetlen iskola elé sem kivonulni, viszont szimpatizálnak a mozgalommal, azok viseljenek március 30-án kockás inget, esernyős kitűzőt, vagy lógassanak ki kockás anyagot az ablakukba, így jelezve, hogy a Tanítanék mellett állnak. A tiltakozó akció Facebook-eseménye az Intő a kormánynak nevet kapta, eddig 50 iskola jelezte, hogy részt vesz az akcióban.

Minden héten lesz valami – ígérte Pukli István, miután bejelentette a polgári engedetlenséget

Itt olvashatsz még többet a pedagógusok helyzetéről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top