Aktuális

Mégis lesz Könyvhét a Vörösmarty téren

A főváros kommunikációja alapján tegnap képlékenynek tűnt, hogy idén a Vörösmarty tér adja-e az Ünnepi Könyvhét helyszínét, de azóta letisztult a kép: a kiadók felállíthatják a sátraikat, a könyvpiac legrangosabb eseménye a helyén marad.

Tegnap mi is írtunk róla, hogy talán kidobják a Vörösmarty térről az Ünnepi Könyvhetet. A téma onnan indult, hogy Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának vezetői úgy döntöttek, a rendezvény nemkívánatos esemény a Vörösmarty téren. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke erre közölte: “Közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként határozottan tiltakozunk a döntés ellen” – és hozzátette, hogy a helyszínen akarnak maradni.

Fővárosi válasz

A megjelent cikkekre Kocsis Máté közleményben reagált, és megjegyezte, hogy támogatja az esemény megrendezését, de felajánlotta helyszínnek a Nemzeti Múzeum kertjét – amivel nem nyugtatta meg a kedélyeket.

Az ügyre végül Tarlós István budapesti főpolgármester tett pontot. Közleményében írta, hogy az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét ő, Láng Zsolt, a főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja (ami ellentmond a korábbi híreszteléseknek – a szerk.).

Tarlós megjegyzi: a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet. Hozzátették, hogy a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára. A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem érinti, így a könyvhét által igényelt területet sem.

(via Népszava)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top