Aktuális

A kórházak cáfolják a húsevő baktériumról szóló híreket

A pécsi és a szekszárdi kórház is cáfolja azokat a híreket, miszerint egyre több húsevő baktériummal fertőzött beteget szállítanak a pécsi kórházból Szekszárdra.

Gennyes, tályogos sebek – ez marad a pécsi kórházi kezelések után a rossz kórházi higiénia miatt – állítja a szekszárdi kórház, ahol karantén és vizsgálatok várják a Pécsről visszaszállított betegeket – legalábbis ezt írta a Bors.

Mindezt közleményben cáfolja a pécsi kórház, ők azt írják, hogy a megjelent soroknak semmi közük a valósághoz. “A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Kórházhigiénés Szolgálat foglalkozik többek között a cikkekben említett fertőzött esetek nyilvántartásával is. Intézményünkhöz az elmúlt fél évben sem a Tolna Megyei Balassa János Kórháztól, sem a hatósági jogkörű Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amelyben alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében. Az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve kijelenthető, hogy a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA-fertőzések esetszámában nem növekedés, hanem kis mértékű csökkenés volt tapasztalható.”

A kórházak cáfolják a húsevő baktériumról szóló híreket

A szekszárdi kórház sajtóközleménye szerint a Pécsi Tudományegyetem klinikáin nem történt szakmai mulasztás. “A Tolna Megyei Balassa János Kórházból kikerült szakmai információ a sajtóban kellő magyarázat nélkül és félrevezető szövegkörnyezetben jelent meg, olyan módon, ami nem felel meg az általunk tapasztalt tényeknek… Alapvető tévedés például, hogy a multirezisztens kórokozó azonos a húsevő baktériummal, valójában a szokványosan hatásos antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumtörzseket jelenti. Világszerte minden egészségügyi ellátó intézményben létezik a multirezisztens baktériumok problémája és fokozódó terjedése.”

A Tolna Megyei Balassa János Kórház egyébként megtette a jogi lépéseket, jó hírnevének és legfontosabb szakmai partnerével történő kapcsolatának sérülése miatt.

Itt olvashatsz még többet a húsevő baktériumról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top