Aktuális

Nincs bizonyíték a 9. bolygó létezésére a NASA szerint

A NASA szakemberei vizsgálták a rendelkezésre álló adatokat és arra jutottak, hogy nincs bizonyíték a 9. bolygó létezésére.

A NASA tudóscsoportja megvizsgálta a Cassini űrszonda pályaadatait a 2004 és 2016 közötti időszakban. Úgy gondolják, hogy az adataiban nem található olyan zavaró hatás, ami a feltételezett kilencedik bolygó létezését támasztaná alá.

 

 

Több olyan hír látott napvilágot mostanában, amely egy eddig ismeretlen, kilencedik bolygó létezését valószínűsíti – mindezt a Kuiper-öv objektumainak eloszlásából kiindulva. A feltételezett bolygó paramétereire meglehetősen pontos becsléseket fogalmaztak meg: nagyjából tízszeres földtömegű lehet az objektum és mintegy 700 Csillagászati Egység lehet az átlagos távolsága a Naptól (1 Csillagászati Egység kb. 150 millió km) – írja az Origo.

A NASA navigátorai megerősítették, hogy nem tapasztaltak semmiféle nem várt gravitációs zavaró hatást a Cassini szonda pályájában, mint ahogyan azt a kilencedik bolygó létezése kapcsán felvetették. A NASA bolygókutatója, William Folkner azt is kifejtette, hogy egy tízszeres földtömegű, a Neptunusz pályáján túl keringő bolygó hatása nemcsak a Cassini pályájában nyilvánulna meg, hanem még magára a Szaturnuszra is hatással lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top