Aktuális

A Kiss László-ügy miatt lemondott Kocsis Csaba, a Rugóláb elnöke

Az elmúlt napokban az úszósportban napvilágot látott szexuális botrányt követően lemondott posztjáról Kocsis Csaba, a Rugóláb Lendület SE műugróegyesület elnöke. A szakvezető elutasítja, hogy szexuális bűncselekmény elkövetői fiatalokkal foglalkozhassanak. Közleményét, kérésére teljes terjedelmében közöljük.

Kocsis Csaba, a Rugóláb Lendület SE elnöki posztját töltötte be. Az országos bajnokságon remek eredményeket elérő műugró egyesület alapító tagja tisztségéről azért mondott le, mert elutasítja, hogy az úszósportban a napokban kirobbant szexuális erőszakot elkövetők éveken át gyermekekkel foglalkozhattak. A korábban már egyszer a Hosszú Katinka-ügy miatt lemondott Kiss László körül kipattant botrányt összeférhetetlennek tartja a sportvezetői feladatokkal. Kocsis Csaba nyilatkozatát, kérésére, teljes terjedelmében közöljük.

N Y I L A T K O Z A T

Alulírott Kocsis Csaba a mai napon lemondok az RLSE elnökségéről. Kérem az Egyesületet a lehető legrövidebb határidőn belül gondoskodjon új elnök megválasztásáról. Jómagam alapító tagként továbbra is támogatom az Egyesület működését.

Döntésem indoka: meggyőződésem, hogy a kialakult helyzetben alkalmatlanná váltam az elnöki tisztség betöltésére. Amit én gondoltam és gondolok a sportról, valamint egy sportvezető feladatairól teljesen összeegyeztethetetlen azzal, ami az elmúlt napokban eluralkodni látszik a magyar sportéletben.

Morálisan mélységesen elutasítom azt, hogy szexuális bűncselekmény elkövetői fiatalokkal foglalkozhassanak. Elutasítom azt, aki az ilyen cselekedetet mentegeti. A “szerecsenmosdatás” módjáról és eszközeiről nem is beszélve! Nem tudok azonosulni azzal, hogy sportvezetők ilyen embereknek évekig esélyt adtak arra, hogy gyermekeinket veszélyeztessék. Megdöbbenve és éretlenül állok az olyan a véleményekkel szemben, amelyek az aranyérmek számától teszik függővé egyes emberek morális megítélését.

A műugrás különlegesen “létesítmény-függő” sportág, ezért Magyarország legeredményesebb műugró egyesületének elnökeként őszintén örültem és örülök annak, hogy a sportág egyik legnagyobb eseményének lehetünk házigazdái és újra itthon szurkolhatunk sportolóinknak. Elismerem sportvezetőink e téren elért eredményeit. De a gazdasági, politikai, sportdiplomáciai sikereket mind megkérdőjelezik egyes sportvezetőink bizonyos kijelentései, melyek a moralitás teljes hiányát bizonyítják.

Ma Magyarországon – úgy tűnik – alkalmatlan vagyok sportvezetőnek, mert úgy gondolom, van olyan “ár”, amiért nem kell sem aranyérem, sem új uszoda. És ennek minden alkalommal hangot fogok adni, amikor erre módom lesz. Nem nehéz elképzelni azokat a helyzeteket, amikor ez kifejezetten hátrányt jelentene minden olyan szervezetnek, amelyeket én képviselek. Ezért a legkevesebb kárt azzal okozom, ha lemondok elnöki tisztségemről. Teszem ezt azzal a meggyőződéssel, hogy egyesületünkben személyem a legkönnyebben pótolható. Én csak a törvényes működésért és az alapvető sportetikai elvek megvédéséért vagyok felelős. Ez utóbbi tekintetében én már nem tudok lépést tartani az itt diktált ritmussal.

Kérem az érintetteket (az RLSE sportolóit, tagjait, vezetőit, a Szövetség vezetőit), tegyenek meg mindent, hogy lemondásom semmilyen módon ne érintse negatívan egyesületünk működését és a sportolók eredményességét.

További sikeres munkát kívánok, “sporttársi üdvözlettel”,
Kocsis Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top