Aktuális

Kórházi fertőzések: beperelték az ÁNTSZ-t

Nem adta ki az ÁNTSZ a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos részletes adatokat. A jogvédők perre mennek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet beperelte az ÁNTSZ-t, mert nem adta ki a kórházi fertőzések adatait intézményi bontásban – írja a Magyar Nemzet. A hivatal arra hivatkozva tagadta meg a részletekbe menő közérdekű adatigénylést, hogy abból a laikusok téves következtetéseket vonhatnának le.

Asbóth Márton, a TASZ betegjogi programvezetője a lapnak arról beszélt, hogy a végsőkig elmennek, minden lehetőséget kihasználnak, hogy kiderüljön, hányan halnak meg kórházi fertőzés miatt.

Mint elmondta, a hatóságok állításával ellentétben a kórházi fertőzések pontos számait bemutató adatok valójában nem nyilvánosak. Csupán egy összesítés érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, de ez nem elég.

Hangsúlyozta, hogy a kórházak azért nem költenek eleget a fertőtlenítésre, mert olyan katasztrofálisan alulfizetett helyzetben vannak, hogy erre nincs módjuk. A pénzhiány miatt gyakran még a legalapvetőbb eszközökre sincs forrás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top