Egészség

Nincs már gumikesztyű a SOTE bőrklinikáján – cáfol az intézmény

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézetének munkatársai értelmetlen bejelentéssel szembesültek március végén. Az Index információi szerint pénzhiányra hivatkozva megtiltották a gumikesztyű használatát, aminek egyenes következménye lehet a kórházi fertőzések terjedése. Update: a SOTE cáfol. Update 2: az intézmény ajándékba kapott 1000 darab gumikesztyűt.

A TASZ kedden közölte, hogy bírósághoz fordul, amiért az ÁNTSZ megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekű adatigénylését, és most újabb, a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos hír látott napvilágot, miszerint a SOTE bőrklinikáján dolgozó orvosok nem használhatnak gumikesztyűt, csak nejlont – abban az intézményben, melynek munkavédelmi oktatásán elmondják, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától.

Elfogyott

Intézeti forrásra hivatkozva az Index azt írja, hogy Kárpáti Sarolta igazgató azzal indokolta a döntést, hogy előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani. A március végén életbe lépő új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekélyambulancia munkatársaira, viszont az ápolónők két hete megfelelő védelem nélkül cserélik a betegek ágyneműjét, és az orvosok is kölcsönös fertőzésveszélynek kitéve vizsgálják a pácienseket.

Fertőzésveszély: betiltották a gumikesztyűt a SOTE bőrklinikáján

Egy kórházban a higiénia alapvető feltétel kéne legyen, és ebben az intézetben különösen fontos, mivel a betegállomány széles: ide kerülnek hajléktalan emberek fagyásos, fekélyes sérülésekkel, illetve van egy külön osztály az úgynevezett autoimmun betegséggel élők számára – az ő szervezetük védekezőképessége nagyon alacsony, különös figyelemmel kellene óvni őket a kórházi fertőzésektől. Bencés Ilona klinikai főnővér egyébként az ominózus értekezleten kijelentette, hogy “gumikesztyű híján az intézetben nem állnak rendelkezésre a betegellátás alapvető feltételei”, és ugyan az igazgató szerint a feltételek elégségesek, mások arról számoltak be az Indexnek, hogy “a szobákban rég nem lehet szappannal, kézfertőtlenítővel találkozni”, ami a gumikesztyű hiányával együtt már veszélyes a betegekre és kórházi dolgozókra nézve. Sőt, azt is elmondták, hogy vécépapír és kéztörlő nemhogy a betegeknek nincs, de az orvosiban is felváltva, beosztás szerint vásárolják saját maguknak a dolgozók. A megoldás egyelőre az, hogy az orvosok és az ápolók maguknak veszik a kesztyűt.

Feltették a kezüket

Az Index megkereste a SOTE-t, de a helyzettel kapcsolatos kérdésükre a sajtóosztály kitérő választ adott, pusztán annyit írtak, hogy “nincs korlátozás a védőeszközök használatában a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani-, és Bőronkológiai Klinikáján – ahogy az Egyetem többi klinikáján sincs ; a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik”. Azaz nem tértek ki konkrétan a gumikesztyűkre.

UPDATE: közleményt adott ki a SOTE

Az intézmény közleményét változtatás nélkül közöljük: “Az Index.hu értesüléseivel ellentétben nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. A Semmelweis Egyetem az Indexnek 04. 06-án küldött válaszában is jelezte: nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem (védőeszköz a gumikesztyű is).

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is.

A klinikára vonatkozó egyéni védőeszköz juttatási rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot. Határozottan cáfoljuk az Index.hu azon állítását is, hogy az egyetemen a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el.”

A közlemény a Semmelweis Egyetem honlapján is olvasható.

UPDATE 2: kesztyűket küldtek ajándékba

A Keverőcsőr webáruház az Index cikkének olvasása után úgy döntött, segít a klinikán 1000 darab gumikesztyűvel.

Tisztelt Bencés Ilona, klinikai főnővér!Engedje meg, hogy a magunk szerény eszközeivel, ezzel a karton (1000db) keszty…

Közzétette: Keverőcsőr.hu – fogászati webáruház – 2016. április 7.

Mi történt még a héten?

A magyar és nemzetközi egészségügy kapcsán egyébként sűrű napokat élünk: tegnap egy beteg nő kezdett éhségsztrájkba a magyar egészségügy állapota miatt, miközben a ReSzaSz rákos plakáttal és petícióval kampányol, hogy a kormány javítson a szegmens helyzetén, Lengyelországban pedig éppen TEL-JE-SEN betiltanák az abortuszt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top