Aktuális

Doppingolt Dudás Miklós – a tiltott szerek listáján hungarikum is van

Doppingvétségen kapták Dudás Miklós kajakost, tavalyi Bakuban leadott mintája alapján. Csipes Tamara és Dombóvári Bence valamint Kucsera Gábor tavalyi kokainbotránya után ismét el kellett tiltani egy magyar kajak-kenu versenyzőt.

Dudás Miklós tavaly, a Bakuban rendezett Európa-játékokon adta le azt a mintát, ami alapján megállapították, hogy tiltott hormonkészítmény került a szervezetébe.

Megdöbbentő a teszt eredménye

“A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer. Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. Huszonöt éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek” – ezt nyilatkozta Dudás Miklós a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapján.

Doppingolt Dudás Miklós - a tiltott szerek listáján hungarikum is van

2012-ben Dudás hatodik lett a londoni olimpián a 200 méteres kajak egyesben, de Rióba már nem tudta kvalifikálni magát. A bakui verseny után vettek tőle mintát, azóta pedig még hármat, és mindegyik negatív lett. Az ingadozó tesztoszteronszintje miatt viszont újra vizsgálták a tavalyi mintáit, és így találtak tiltott szert a szervezetében.

“Precedensértékű ügyről van szó, hiszen biológiai útlevél alapján magyar sportoló mintáját még nem vizsgálták újra, és az alapján nem tiltottak el senkit. Volt már rá példa, hogy táplálékkiegészítő anabolikus androgén szteroidot tartalmazott, de a versenyző felelőssége megkerülhetetlen, hiszen tudatos, fegyelmezett sportoló orvosi ellenőrzés nélkül nem próbál ki új szereket” – mondta a nol.hu-nak dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

Dudás Miklós kerettagságát és versenyzési engedélyét azonnal felfüggesztették.

 “A tiltott szerekkel szemben a szövetség természetesen a zéró tolerancia elvét vallja. Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban” – így hangzott Storcz Botond szövetségi vezetőedző indoklása.

A Magyar Olimpiai Bizottság pedig megvonta Dudástól a Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kikerült a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt edzőprogramjából.

Kikelt magából Bárdosi Sándor a doppingbotrány miatt

Bárdosi Sándor birkózó a TV2 reggeli adásában túlzónak nevezte azt tiltólistát, amit a sportolók kapnak. Ezen rajta van az összes olyan szer, amit nem lehet szedniük, de nemcsak a gyógyszerek, hanem a hatóanyagok is. Bárdosi szerint a patikában vény nélkül kapható szinte összes termék szerepel ezen, ha ezekből akár kettőt beszed a sportoló, az már doppingnak minősül szerinte.

Mi is az a dopping?

Minden olyan fizikai és vagy pszichikai teljesítmény növelésére szolgáló szer vagy eljárás doppingnak minősül, melyet a WADA (World Anti-Doping Agency) annak minősít. A WADA Nemzetközi Doppingellenes Kódexe szerint a teljesítményfokozó szerek öt csoportba sorolhatóak:

  • Az idegrendszeri stimulánsok: ezek késleltetik a fáradtságot és általában javítják az oxigénfelvevő képességet is (amfetamin és származékai, efedrin, clebuterol és egyéb asztmagyógyszerek).
  • A narkotikumok: ezeket ritkábban alkalmazzák, de sérült sportolók esetében a fájdalomérzet elnyomásában kapnak szerepet (morfinszármazékok, egyéb opiátok).  Sportverseny alatt igen ritkán használják, hiszen a koncentrációs képességet csökkentik, és teljesítményromlást eredményeznek.
  • Anabolikus szteroidok: ez tipikusan a tesztoszteron és származékai, de ebbe a körbe tartoznak a progesztinszármazékok is (Deca) és egyéb 17 alfa-alkalizált szteroidok is.
  • A vizelethajtók: (thiazidok, loop-diuretikumok pl.: furon). A testépítésben a versenyforma élesítésére alkalmazzák, ám a súlykategóriás sportágakban a kategóriába való “beférés” elősegítése érdekében is használják.
  • A peptidtípusú hormonok és egyéb jelátvivő anyagok: ide tartozik a nagy figyelemnek örvendő növekedési hormon, illetve az IGF, továbbá az országúti kerékpárosok körében nagy port kavaró eritropoetin (EPO különböző “generációi”, melyek a vörösvértestszámot emelik) és ezek különböző ún. rekombinánsai. A testépítők HCG-je is ennek a népes családnak a tagja.

Ezek a nagy kategóriák, számos kisebb alkategória is van, amelybe a doppingszerek mellékhatását kiküszöbölő készítmények, illetve a kiürülést serkentő/kimutatást megakadályozó anyagok tartoznak.

Doppingolt Dudás Miklós - a tiltott szerek listáján hungarikum is van

Extrém példák is vannak

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) például nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp-készítményeket, mivel azok egyik összetevője, a kobalt felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. A tiltás oka, hogy a sportolók argon- és xenongázokat használtak doppinghatás elérésére, melyet a kobalt jelenléte képes stabilizálni. A MACS változáslistáján azonban van még egy-két hétköznapi, akár vény nélkül is beszerezhető készítmény, amellyel a sportolóknak vigyázniuk kell.

A sportolók lassan gyógyszerésznek is mehetnek

Például a pszeudoefedrin-tartalmú készítmények versenyen kifejezetten tiltottak. Hogy melyek ezek? A megfázás, nátha, az influenzás tünetek leküzdésére legtöbbet reklámozott, az orvosok által is előszeretettel ajánlott Advil Cold tabletta, az Aspirin Komplex granulátum, a Neo Citran Cold and Sinus, a Nurofen Cold and Flu vagy éppen a Rhinathiol Cold filmtabletta (talán  kevésbé ismertek az Aerizane és a Clarinase tabletták, a Lasquil granulátum, Mucogrip és a Zyrtec-D filmtabletta is). Az ajánlás szerint napi 240 mg-os alkalmazás esetén legalább 24 órával a verseny kezdete előtt abba kell hagyni ezeknek a szedését – bár számos vizsgálat szerint nem mindenkinél elegendő az egy nap a pszeudoefedrin kiürüléséhez –, ellenkező esetben doppingügy lesz. Az asztmásoknak, allergiásoknak is vigyázniuk kell, mert például a Ventolin Evohaler nevű sokak, gyerekek által is használt inhaláló szerből csak napi 16 puff engedélyezett, míg a nagyobb, Salbutamol-tartalmú szerek kimondottan tiltottak vagy terápiás alkalmazási engedélyhez (TUE eng.) kötöttek. Elméletileg orrcsepp, orrspray, orrkenőcs, szemcsepp, szemkenőcs, fülcsepp és bármely kenőcs vagy krém, amelyet a bőrön használnak, nincs tiltólistán, mivel ezek mind lokális használatnak minősülnek, ezért még TUE-engedély sem kell rájuk, még ha a gyógyszer glüko-kortikoszteroid-tartalmú is.

 Itt olvashatsz még többet a doppingról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top