Aktuális

Tízezerrrel nőhet a bölcsődei helyek száma

A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint a közeljövőben tízezerrel nőhet a bölcsődei helyek száma, 2017 januárjától pedig béremeléssel számolhatnak a középfokú végzettségű gondozók.

Acsainé Végvári Katalin az M1-nek nyilatkozott, mivel a pedagógusok mellett szerdán sztrájkol a bölcsődei dolgozók egy része is.

2009-ben a bölcsődei dolgozók számára is bevezették a felsőfokú képzést, és aki ezt elvégezte, az bekerült a pedagógus-életpályamodell hatálya alá. Acsainé elmondta, hogy nekik jelentősen magasabb a bérük, mint a középfokú végzettségűeké, akik a szociális szférához tartoznak. A 6200 kisgyermeknevelő közül eddig 920-an szereztek diplomát – tette hozzá.

A gondozók Novák Katalin családügyi államtitkártól ígéretet kaptak arra, hogy 2017 januárjától két számjegyű béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségűek, és azt is tudjuk, hogy az ágazat jelentős fejlődés előtt áll: a jogszabályok szerint ugyanis ha egy településen már öt szülő igényli a bölcsődei elhelyezést, akkor létre kell hozni az intézményt.

Hétfőn egyébként kiderült, hogy jövőre nőhet a bölcsődei dajkák bére is.

(via MTI / Infórádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top