Aktuális

Érettségi 2016: minden fontos tudnivaló a szóbeli vizsgákról

Május és június hónapok a középiskolás végzős diákok számára az érettségi vizsgákról szólnak. Az írásbelik lebonyolítását követően június első munkanapján kezdődnek 2016-ban a szóbeli érettségi vizsgák. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2016-ban még a 2005-től érvényes kétszintű érettségi szabályai szerint vizsgázhatnak a középiskolák végzős diákjai. A szóbeli érettségi vizsgákat az oktatási intézmények mindenkor a négyhetes írásbeli vizsgaidőszakot követően bonyolítják le.

2016-ban a szóbeli érettségi vizsgákat emelt szinten június 2-9., míg középszinten június 13-24. között bonyolítják le.

Ezt érdemes tudni a szóbeli érettségi vizsgákról

A kétszintű vizsgarendszer bevezetése óta a diákok meghatározott tantárgyakból közép- és emelt szinten érettségizhetnek írásban és szóban. A középszinten sikeresen érettségizők érettségi bizonyítványt kapnak, míg az emelt szinten vizsgázók a korábbi felsőoktatási felvételit válthatják ki a megszerzett eredménnyel és okirattal.

Érettségi vizsgát legalább öt tantárgyból kell tenniük a végzősöknek, ugyanakkor felső korlátot nem ír elő a törvény. A négy kötelező tantárgy mellett tehát legalább egy önállóan választott tantárgyból közép- vagy emelt szinten írásban és szóban is be kell számolniuk tudásukról az érettségizőknek. A kötelező tantárgyak

  • a magyar nyelv és irodalom
  • a matematika
  • a történelem és
  • egy idegen nyelv.

A választható tantárgyak listáját, az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák előírását, feltételét és szóbeli vizsgák követelményét mindenkor az Oktatási Hivatal teszi közzé.

Kivételt képez a matematika tantárgy, ugyanis azok a diákok, akik legalább 25 százalékos eredményt érnek a középszintű írásbeli vizsgán, mentesülnek a szóbeli vizsga alól.

A szóbeli érettségi vizsgák pontos idejéről az iskolák dönthetnek

A szóbeli érettségi vizsgák vizsgaidőszakát mindenkor az Oktatási Hivatal határozza meg. 2016-ban tehát emelt szinten kezdik a szóbeli vizsgákat a diákok június 2-9. között, majd a középszinten érettségizők szóbeli vizsgáit rendezik június 13-24. között. Az előre meghatározott vizsgaidőszakon belül a középiskolák maguk dönthetnek, mely napon vagy napokon írják ki a szóbeli érettségi vizsgákat.

2017. január 1-jétől változik az érettségi vizsgák lebonyolításának rendszere, a felsőoktatási intézményekbe is nehezebb lesz felvételizniük a diákoknak.

Érettségi 2016: minden fontos tudnivaló a szóbeli vizsgákról

További érettségi témájú írás az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top