Aktuális

Ezek lettek a tavalyi év legszebb pénzei

A Nemzetközi Bankjegy Társaság minden évben díjazza a legszebb papírpénzeket. A 2015-ös év bankjegyei közül rekordszámú nevezés érkezett, amelyek közül most hirdették ki a győztest.

A nyertes nem más, mint Új-Zéland és a szigetország ötdolláros bankjegye, amelyet egyértelmű győztesként választott ki az International Bank Note Society, összesen 20 ország 40 nevezéséből.

Íme, a tavalyi év legszebb papírpénze (Fotó: IBNS)
Íme, a tavalyi év legszebb papírpénze (Fotó: IBNS)

Az elismerést minden évben odaítélik valamely bankjegynek, a szabály annyi, hogy a nevezett bankjegyeknek az adott évben kell forgalomba kerülnie először. A versenyben csak a széles körben használt papírpénzek vehetnek részt, a különleges, gyűjtői kiadások nem. Az értékelés szempontjai között egyaránt szerepel a művészeti érték, a színek használatának egyensúlya, illetve az innovatív biztonsági megoldások.

A skót ötfontos
A skót ötfontos

A tavalyi évben világszerte mintegy 150 új bankjegyet vezettek be, ezek közül több mint három tucat bizonyult alkalmasnak a versenyben való részvételre.

A svéd húszas
A svéd húszas

Az új-zélandi ötdolláros után a skót Clydesdale Bank által kiadott ötfontos, az új svéd húszkoronás, az orosz százrubeles, illetve a kazah húszezer tenge névértékű bankjegy kapta a legtöbb szavazatot.

A kazah 2000 tenge értékű bankjegy
A kazah 20 000 tenge értékű bankjegy

A győztes új-zélandi bankón Sir Edmund Hillary hegymászó látható, ahogy a déli sziget Aoraki nevű hegycsúcsára néz fel. A bankjegy másik oldalán a rendkívül ritka sárgaszemű pingvin látható.

A verseny korábbi győztesei között találjuk Trinidad és Tobagót (2014), Ugandát (2010), Bermudát (2009), Szamoát (2008), Skóciát (2007), a Comoro-szigeteket (2006), a Faroe-szigeteket (2005) és Kanadát (2004). Kazahsztán zsinórban háromszor is tudott nyerni, 2011–2013 között.

További cikkek pénzről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top