Aktuális

Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje

Donald Trump nyerte a republikánusok indianai előválasztását, legnagyobb pártbeli riválisa pedig befejezte kampányát. Így már szinte biztos, hogy novemberben Trump indul Hillary Clinton ellen az amerikai elnöki székért.

Donald Trump üzletember nagy fölénnyel megnyerte az amerikai elnökválasztási folyamat keretében a Republikánus Párt Indiana államban kedden tartott előválasztását az amerikai média előrejelzése szerint. Trump az 57 küldött közül legalább 45-nek a támogatását megszerezte. 

Donald Trump győzelme azt is jelenti, hogy nagyon valószínűvé vált: ő képviseli a pártot a novemberi elnökválasztáson. Pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Így republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Fotó: MTI/AP/

Sanders legyőzte Clintont

A demokrata párti versengés keretében az indianai előválasztáson – a voksolás utáni prognózisok szerint – Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont. Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegátusok teljes számát illetően.

Az indianai demokraták a szavazatokkal arányosan osztják el a vetélytársak között a nyári elnökjelölő pártkonvenció küldötteit. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi. A többséghez 2383 kell.

A szenátor választási kampánya ezzel lélegzethez jutott, miután az előző heti öt előválasztás közül csak egyben győzött.

Az előválasztási kampányban hátra van még több állam, közülük Kalifornia a legfontosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top