Aktuális

Komoly menekülthullám várható nyáron

Bár a magyar határőrizet igen szigorú, több útvonalon is érkezhetnek hazánkba menekültek.

A Balkánon át, Egyiptomból és Líbiából is érkezhetnek illegális bevándorlók, ezért a határbiztonság, menekülthelyzet még korántsem zárult le – figyelmeztetett Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A főtanácsadó emlékeztetett rá: a görög szigeteknél viszonylag lassú a benyújtott vízumkérelmek elbírálása, a Törökországgal kötött európai uniós megállapodás pedig “több szempontból ingatag”, részben a török miniszterelnök lemondása miatt. Szavai szerint a nagypolitika kérdése, hogy mi lesz a Törökország által támasztott legfontosabb igény, a vízummentesség sorsa, illetve, ha ez nem valósul meg, akkor milyen követelményeket támaszt az ország, és azokat az Európai Unió tudja vagy akarja-e teljesíteni.

Bakondi György kiemelte: a magyar kormány már megfogalmazta a Schengen 2. tervben, hogy Európának képesnek kell lennie megőrizni külső határait, az európai biztonság, a térség gazdasági-társadalmi-szociális jövője nem tehető függővé egyetlen, európai unión kívüli ország, Törökország segítségétől.

A belbiztonsági főtanácsadó elmondása szerint a balkáni útvonal mellett a Líbiából és Egyiptomból induló tengeri útvonal is ismét “aktivizálódott”, és mivel jön a nyár, vélhetően tovább “aktivizálódik” – jegyezte meg. Hozzátette: a spanyol-marokkói határnál pedig “határsértő mozgások” történtek.

Bakondi György szerint sok, a magyar határra érkező menekült visszaretten a magyar határőrizeti rendszertől, de vannak olyanok is, akik még mindig nem tudják, milyen szigorú a magyar határőrizet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top