Aktuális

Ördögűzők kíméljenek – Egérhányó megszállottak a Tényekben

Híradónak nem nevezném, mert az feltételezi, hogy az adott műsorban hírértékű dolgok hangzanak el. Ehelyett nem is egy, hanem rögtön kettő darab sátánnal is találkozhat a gyanútlan tévénéző: az egyiket Soros Györgynek hívják, a másikat pedig megfelelő "szakemberek" közreműködésével lehet kiűzni, igaz, hogy a szakemberek nem valódiak, de állítólag egyszer régen már láttak olyat közelről.

Na, körülbelül ennyire volt koherens és ennyi értelme volt a Tv2 tegnap esti, úgynevezett híradójának. Persze megszokhattuk már, hogy a kereskedelmi tévék hírműsorait erőszakból, testnedvekből és se istent, se embert nem kímélő szenzációhajhászásból gyúrják össze. De azért, amit tegnap műveltek, az még a sokat próbált médiafogyasztókat és újságírókat is heveny rángatózásra és torokból feltörő hörgésre késztette.

A Soros György-féle történetet most hagyjuk is, azt úgyis megírta mindenki, aki nem azzal volt elfoglalva, hogy a hirtelen felindulásból a laptévébe vágott távirányító/tányér/üveg sör maradványait takarította a padlóról. Beszéljünk inkább arról a szegmensről, amelyet a Tények legvadabb hajtásait mesteri érzékkel megörökítő Last Days of Tények oldal az alábbi képpel örökített meg.

Marsi Anikó arca tökéletesen összefoglalja a Tv2 híradójának színvonalát (Fotó: lastdaysoftenyek.tumblr.com)
Marsi Anikó arca tökéletesen összefoglalja a TV2 híradójának színvonalát (Fotó: lastdaysoftenyek.tumblr.com)

Remélem, senkinek sem feküdte meg a gyomrát, főleg, mert a neheze csak most jön. A TV2 híradójában – tetszik érteni, ahol hírekről számolnának be elvileg – tegnap szerepelt egy riport, amelyben arról beszéltek halálosan komolyan, hogy az ördögűzés milyen komoly dolog, mennyire nagyon veszélyes ez a folyamat, és mennyire sok embert érint a sátáni, démoni kísértés. Minderről egy katolikus pap beszélt, mint úgynevezett szakértő, aki a Vatikánban tanulta az ördögűzést.

Ja várj, nem.

Szóval egy ember, aki korábban katolikus pap volt, de már nem az, mivel családot alapított. Ezen a ponton már érdemes gyanakodni, hogy a TV2 szerkesztői finoman szólva sem a pulitzeri értelemben vett oknyomozó újságírást gyakorolják, persze ezt naiv dolog lenne számon kérni egy kereskedelmi tévén, bár a híradó rendszertani besorolása miatt esetleg előfordulhat, hogy valaki azt feltételezné, hogy itt érdemi információkról  – hogy ne mondjam, ellenőrzött TÉNYEKről – lesz szó.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

A narráció szerint Zoltán az ördögűzést a Vatikánban tanulta, ma pedig “egy egyházi felekezetben van benne része”. A remek képességű riporter ezután azt is elárulja: “sokan hiszik, hogy az isteni erők mellett a gonosz is létezik”. Már most, nem kötekedésből, de az nem úgy van, tessék mondani, hogy aki valamely, igény szerint aláhúzandó istenben hisz, az hisz az adott isten ellenpólusában is? Ha ugyanis az isteni erő mellett nem létezne a gonosz is, akkor mi végre volna az egész, nem igaz?

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

“Ez nem játék, itt a tét az, hogy az embert elpusztítsa – fizikailag és lelki értelemben is elpusztítsa” – nyilatkoztat ki Cs. Zoltán aki már nem pap, de egyszer az volt. Tehát még egyszer, hogy mindenkinek átmenjen: EZ NEM JÁTÉK!

“Csizmadia Zoltán korábban katolikus pap volt, ma már családapa, és néha ördögűzéssel is foglalkozik” – így a narráció tovább. Na, most én összezavarodtam: most ez az ember egy pap, aki szokott ördögöt űzni, vagy családapa? Ha családapa, akkor miért foglalkozik ördögűzéssel, azt akkor most nem csak a nagyon szigorúan kiképzett vatikáni bíboros nindzsák vagy Navy SEAL püspökök végezhetik, hanem bárki? Illetve itt lóg még a levegőben – afféle, ördög által megszállt, levitáló test módjára – a kérdés, hogy mindez mi a túrót keres egy úgynevezett híradóban? Mi a hír? Mit akar mondani a költő? Netán a TV2 vágópultját is megszállta Belzebub, és a kénköves karmaival addig tologatta a kapcsolókat, amíg ez a borzalom adásba nem került? Esetleg Marsi Anikó és Gönczi Gábor valami teljesen másról – lásd még: hírekről – akart beszélni, de a szájukat hatalmukba kerítő sátáni parancs hatására beszéltek erről a rengeteg baromságról?

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

“Legtöbbször, amikor elkezdődik az ördögűzés, kifordul a szeme az illetőnek, és csak a szeme fehérje látszik” – avatja be a nézőket a Csizmadia “majdnempap” Zoltán, a narrátor pedig egyből támadásba lendül. Az Ördögűző című film jelenetei pörögnek a képernyőn, miközben ez a leendő Göbölyös Soma-díjas kolléga azt mondja:

Ehhez hasonló megmagyarázhatatlan jelenségek igazolják az ördög jelenlétét. [Feltehetően Csizmadia Zoltán pedig] állítja, a film túlozva, de valósághűen mutatja be a megszállt ember viselkedését.

Fontos ez a két mondat, mert elég jól rávilágít sok mindenre, ami baj, nemcsak a Tényekkel, de úgy általában Magyarországgal kapcsolatban is. Szedjük is picit szét! Tehát: a megmagyarázhatatlan jelenségek ritkán igazolnak valamit, hiszen, ha valami nem megmagyarázható, problémás azzal igazolni bármit is. Lásd például: a homeopátia működését sem lehet megmagyarázni, láss csodát, nem is lehet az anekdotikus és leginkább placebóra épülő gyógyulásokkal igazolni a működését. A második mondat talán a legnagyobb kedvencem, amely szerint túlozva, de azért valósághűen mutatják be a megszállt embereket. Az megvan, hogy a túlzás és a valósághűség, mint olyan, egymást kizáró fogalmak? Ha igen, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért írta bele ezeket a szavakat a szerkesztő kolléga a riportba, ha nem, akkor az a kérdés merül fel, hogy a Tényeknél dolgozó embereket ki engedte kamera, mikrofon és vágópult közelébe.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

“Van a sima hányás, a szakirodalomban sokat írnak róla, hogy szögeket hánynak ki, illetve az ördögűző atya Rómában mesélte, hogy valaki egeret hányt ki (ördögűzés közben)” – ezt már Csizmadia Zoltán mondja ismét, ezen a ponton már a nézők java részének bizonyára felakadt a szeme, mintha csak egy lelkes családapa hobbiördögűzésén vennének részt. A mértékadó (?) hírműsor nem terheli azzal az egységsugarú nézőt, hogy akár az említett atyát megszólaltassa, akár az említett szakirodalomra ennél bővebb utalást tenne, hát minek is azt, sok ott a betű, csak a baj van velük. Ezután, azért még biztos, ami biztos, megtudjuk, hogy az ördögűzés szabályait a katolikus egyház a XVII. században alkotta meg, és csak erre felkészített papok végezhetik. Nem erre felkészített családapák, hanem papok. Akkor a mi Zoltánunk, a családapa, vajon miért űz ördögöt ma is, kvázi hobbiból? De ezen a ponton mindez már apróság.

Főleg, mivel Zoltán lerántja a leplet arról is, hogy megszállottsági állapotot okozhat például az agykontroll is. Te jó isten! Hát, még jó, hogy bele nem léptünk!

“Olyan hatalmak előtt nyitják meg magukat az emberek, amikről nem tudják, hogy mik ezek valójában, és akkor összeszednek ilyen démoni megszállottságokat” – mondja ez a szent ember, mintha csak heveny megfázásról lenne szó. Én meg már rettegek, hogy hazafelé a buszon rámköhög egy sátánista, és mire hazaérek, már szélkakasként pörgő fejjel hörgök majd valami ősi nyelven.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

Itt még a minőségi műsorszerkesztés oltárán megdobják a nézőt Ferike történetével, aki úgy 8-10 évvel korábban a TV2 Napló című műsorában tűnt fel: szegény fiút megszállta az ördög. Hörög, rázkódik, és közben olyan pogány kifejezéseket sziszeg, mint: exercise book. Mielőtt azonban a nézők térdre borulva elkezdenék a rózsafüzérjüket morzsolgatni, kiderül, hogy ja nem, csalás volt az egész, Ferike és családja csak ezzel a sztorival akart bekerülni a tévébe, Ferike meg biciklit akart. Ismét csak brávó! Továbbra sem értem, hogy mit keresett ez a katyvasz a híradóban, de legalább egyetlen kapcsolódó sztoriként egy nem létező dologgal sikerült megtámasztani a riportot.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

A remény szomorú fénycsóvájaként a riport vége felé feltűnik egy valódi szakember: Molnár Károly pszichiáter személyében, aki elmondja, hogy számtalan mentális betegség produkálhat olyan tüneteket, mint amire a Csizmadia Zoltánhoz hasonló arcok ördögűzést javasolnak megoldásként. Kedves Tények, ha lehetne egy kérésem: Molnár Károly pszichiáterrel nem lehetne leforgatni egy hasonlóan hosszú szegmenst, amelyben – tudományos és orvosi adatokkal megtámogatva – beszélnétek egy kicsit arról, hogy hányféle mentális betegség létezik, amelyekről az átlagos TV2-néző egyáltalán nem tud? Esetleg ezzel kapcsolatban is el lehetne mondani, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és milyen módszerekkel lehet kezelni vagy gyógyítani azokat? Segítek, az ördögűzés, mint olyan, nem tartozik e módszerek közé.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

“Ezek nagyon súlyos pszichiátriai betegségek és nagyon gyakran látjuk, hogy nem szakemberhez fordulnak ezzel, hanem olyan ellátóhelyekhez, amelyeknek semmi közük nincs a pszichiátriához” – zárja a mondandóját Molnár Károly. Vagyis értitek, tényekes fiúk-lányok! Az egyetlen ember, aki ért hozzá, épp azt mondja el, hogy az egész szegmens úgy baromság, ahogy van, és nem ördögűzőre, hanem pszichiáterre volna ilyen esetekben szükség. Ti meg képesek vagytok kiírni a képernyőre, hogy egeret hányt a sátántól, illetve azt, hogy megszólalt a magyar ördögűző.

Szerencsére az a remek képességű riporter, aki ezt az anyagot összeállította, nem hagyja, hogy a tudományos dolgok túlságosan befészkeljék magukat a nézők agyába, ugyanis a következővel zárja az anyagot: “Csizmadia Zoltán szerint ma Magyarországon több százan vannak azok, akiket megszállt az ördög, és szerinte millió körüli azoknak a száma, akik valamilyen ördögi megkötözöttségben élnek, ilyen az alkohol-, drog- vagy szexfüggőség.”

Tehát, ha valaki alkoholista, drog-, vagy szexfüggő, véletlenül se egy megfelelő szakemberhez, hanem ördögűzőhöz forduljon. Köszönjük a Tényeknek ezt a kimerítő HÍRadást, Marsi Anikónak és Gönczi Gábornak pedig külön gratulálunk, amiért képesek voltak mindezt rezzenéstelen arccal belemondani a kamerába.

Egérhányó emberekkel sokkol a Tv2

Kedves olvasók, ti pedig ne feledjétek: rángatódzó test, kifordult szemek, félelmetes hörgések, kínzó fájdalom – ezek mind jellemző tünetei egy olyan embernek, aki a Tényeket nézi. Vigyázzatok magatokra! Ámen!

További cikkek a TV2-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top