Aktuális

“Balesetek történnek” – nem tartja magát hibásnak a gorillához esett kisfiú anyja

Alig néhány nappal a történtek után elképesztő posztot tett közzé a Facebook-oldalán. Közben az ügyészség úgy döntött, eljárást indít a gondatlan szülők ellen.

A mai napig 200 ezernél is többen írták alá azt a petíciót, amit civilek azért hoztak létre, hogy felelősségre vonhassák azt a házaspárt, amelynek négyéves gyermeke szombaton bezuhant a cincinnati állatkert gorillái közé. Mint ismeretes, az állatkert munkatársai végül agyonlőtték az egyik, 17 éves példányt, Harambét, mert úgy ítélték meg, hogy a gyerek életveszélybe került miatta.

 

Az állat kilövésére azonnal reagált az internet népe: a többség védelmébe vette a gorillát, mondván, az állatkert elhamarkodott döntést hozott, mikor megölte őt. Meggyőződésük, hogy Harambe csupán védeni akarta a gyermeket, nem bántani, amit szerintük a készített videók is alátámasztanak. Azt is szóvá tették, hogy az állatkert munkatársai azonnal éles lőszerrel támadtak a gorillára, és meg sem próbálták elkábítani.

Nem ez az első alkalom, hogy gyermek esik a kifutóba

A mostani esetet megelőzően már kétszer is előfordult, hogy gyerek esett a gorillák közé. 1986-ban, egy akkor ötéves kisfiú, bizonyos Levan Merritt zuhant a Jersey Állatkert gorilláinak kifutójára. Mint később kiderült, a fiúcska épp testvéreivel játszott, mikor átbukott a biztonsági korláton, és a kifutó betonjára zuhant. Levan eltörte egy karját és koponyatörést szenvedett, amitől azonnal elvesztette az eszméletét.

 

A kisfiút akkor a gorillák támadásától épp az egyik hím állat, Jambo mentette meg. Míg a fiú eszméletlenül feküdt a földön, Jambo megközelítette őt, megsimogatta a hátát, majd leült mellé szemben a csoport többi tagjával. Az állatkert munkatársai szerint egész addig védelmezte a kisfiút, míg az magához nem tért és a sírásával el nem ijesztette Jambót. 

1996-ban a Brookfield Állatkertben is történt egy hasonló eset: egy hároméves kisfiú elszakadt szüleitől, majd a kíváncsiságtól hajtva túlságosan közel merészkedett a gorillák kifutójához. Ő is átesett a korláton, a kifutóra esett, ahol eszméletlenül feküdt, míg a csapat egyik tagja ölbe nem vette őt. A Binti Jua nevű nőstény percekig dajkálta a gyermeket, majd átadta a gondozóknak.

“Balesetek történnek

Mégis mit csinált közben az anya?

Az Examiner című napilap tegnap megjelent cikkében idézi az egyik szemtanút, Kim O’Connort, aki elárulta, már a balesetet megelőzően felfigyelt a kisfiúra és a családjára. A nő elárulta, arra lett figyelmes, hogy a gyermek hangosan kérleli az édesanyját, hogy hadd mehessen be a kifutóban lévő tóba pancsolni. “Nem, nem, nem és nem. Nem mehetsz oda” – ez volt az anya válasza Kim szerint, aki hozzátette azt is, hogy a nő a következő pillanatban már el is fordult gyermekétől, hogy más gyerekekkel foglalkozzon.

Kim a lapnak elmondta, miután a gyermek a gorillák közé esett, az anya fennhangon imádkozni kezdett, majd azt kiabálta gyermekének, hogy nagyon szereti. “Valószínűleg a kiabálásra gyűltek a kifutó köré az emberek, és ez zavarhatta meg a gorillát is” – mondta a nő, aki elárulta az állatkert munkatársainak 10-15 percbe telt míg ártalmatlanná tették Harambét. “Hallottuk a lövéseket, bár látni nem láttuk, mi történik. Csak reméltük, hogy nyugtatólövedékről van szó.”

“Balesetek történnek

Az anya nem tartja magát hibásnak

Miközben az internetezők a felelősségre vonást sürgetik, az ügyészség jelezte, hogy eljárást kezdeményeznek a szülők ellen gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Az anya az ellenük irányuló támadásokra felháborító Facebook-posztban reagált.

Az azóta törölt bejegyzésben az anya leírta, gyermeke az isteni gondviselésnek hála, néhány karcolással megúszta az esést: nem tört egy csontja sem, és belső sérüléseket sem szenvedett, így néhány órával a kórházba szállítását követően haza is térhetett családjához. “Úgy látszik, a társadalmunk könnyen mond ítéletet a szülők felett, akik egy pillanatra szem elől tévesztik gyermeküket. Azok, akik ismernek, tudják, hogy odafigyelek a gyermekeimre. Balesetek ettől függetlenül bárkivel történhetnek” – tette még hozzá.

A budapesti állatkert szóvivője: “Nem az a legelső, hogy lőni kell”

Hanga Zoltán erről a Borsnak beszélt, és többek között elmondta, hogy a cincinnati állatkertben történt eset legnagyobb tanulsága, hogy a védőkorlátok nem véletlenül vannak felszerelve a kifutók előtt. Hozzátette, a látogatók többsége szerencsére tiszteletben tartja a szabályokat, de sajnos még így is vannak kivételek. 

A szóvivő elmondta, egy olyan szituációban, ami emberre veszélyes lehet, a jogban lefektetett szabályok szerint kell eljárni. “A gorilla fokozottan veszélyes állatnak minősül, emiatt amikor az emberi élet veszélyben van, minden esetben azt kell védeni. Vagyis minden ilyen helyzetben alapelv az emberi élet védelme, ezután az állat védelme, a harmadik pedig a vagyonvédelem” – mondta el, majd hozzátette, egy ilyen döntés meghozatalánál nem az a legfontosabb tehát, hogy az illető az állatokat vagy az embereket szereti-e jobban. “Viszont nem is az a legelső, hogy lőni kell.”

Hanga Zoltán hozzátette, utólag könnyű bírálni az állatkertek döntését, de nekik a rossz vagy a rosszabb lehetőségek közül kell meghozniuk a legjobb döntést.

Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top