Aktuális

Gyermekháború: gyerekrajzok az I. világháború idejéből

Különleges kiállításra invitálunk titeket! 1914 és 1918 között készült szívszorító gyerekrajzok idézik meg az első világháborút, a csatateret, az apa távollétét és a nélkülözést. Galériánkon keresztül nézz bele a Gyermekvilágháború című kiállítás anyagába!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum kiállításának főszereplői azok a gyerekrajzok, amelyek 1914 és 1918 között készültek, és az első világháborút idézik meg.

Megnézem
Összes kép (1)

Az anyag a Pedagógiai Múzeum gyűjteményéből és más közgyűjteményekből, illetve magántulajdonban lévő családi hagyatékokból állt össze. Ez utóbbiak érdekessége, hogy két olyan kislány, Kőszegi Bella és Petrich Kató rajzai is láthatók, akikből később grafikus és festő lett. A kiállítás bemutatja a hajdani gyermeki mentalitásokat, és megidézi a gyermek által megtapasztalt hátországi mindennapokat (az apa, idősebb testvér távolléte, az áruhiány, jegyrendszer, hadikórház stb.) és a közvetlenül nem látott világot, a csatateret.

A kiállítás helyszíne a Széphárom Közösségi Tér (Budapest, V. kerület, Szép u. 1/B), ideje: 2016. június 1. – július 1.
– Kurátori vezetések: június 21. 17.00 óra és július 1. 17.00 óra.
– “Mesés borzalmak” – Kerekasztal beszélgetés az első világháborús gyermekrajzokról: 2016. június 16-án, csütörtökön 16 órakor.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top