nlc.hu
Aktuális

Cenzúra a Néprajzi Múzeumban

Elkordonozták a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban, teremőr őrzi

Claudia Andujar 1967-ben készült képeit nem nézhetik meg 18 éven aluliak.

„Cenzúrázták” Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit – írja a Népszava. Mint a lap megjegyzi, a Néprajzi Múzeum minden bizonnyal „tanult” a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből, ezért különítette el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét.

„A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható” – figyelmeztet a kordon elé helyezett tábla, a fekete szalaggal elválasztott részt pedig külön teremőr felügyeli.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (b) és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója (j) Claudia Andujar magyar származású brazil fotográfus Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításának megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2023. szeptember 14-én - Fotó: MTI/Lakatos Péter

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (b) és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója (j) Claudia Andujar magyar származású brazil fotográfus Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításának megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2023. szeptember 14-én – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Andujar 1967-es fotóriportja egyébként még a World Press Photo támadott képeinél is visszafogottabbak – írja a Népszava –, ráadásul olyan szolidan elmosódott a legtöbb fotó, hogy szinte kivehetetlen, milyen jelenetet kapott lencsevégre a művész. A Néprajzi Múzeumban látható kiállítás középpontjában nem is a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő a janomami indiánok.

Amúgy a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták. A Realidade magazin 56 éve megjelent számában mindössze egyetlen fotót közöltek a sorozatból egy rövid megjegyzéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top