nlc.hu
Aktuális

A Libri-boltok feléből eltűnhetnek az LMBTQ-könyvek

Az összes LMBTQ-könyv eltűnhet több tucat Libriből – félő, hogy a kisebb boltok is erre kényszerülnek

Befóliázva sem maradhatnak, ha a könyvesbolt 200 méteres körzetében templom vagy iskola van.

A melegellenes törvény nyomán nemcsak arra kényszerülnek a magyarországi könyvesboltok, hogy befóliázzák az LMBTQ-érintettségű könyveket, vagy elpakolják azokat az ifjúsági részlegről, hanem az is megtörténhet, hogy könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon homoszexualitást jelenít meg – írja a Telex.

A portál birtokába jutott ugyanis egy olyan, belső használatra szánt lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, még befóliázva sem.

Libri

A Libri bolthálózatának körülbelül felében hamarosan semmilyen LMBTQ-érintettségű könyv nem lesz kapható – Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Amennyiben a Libri betartja a törvény rájuk kényszerített előírásait, akkor a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket. Ez pedig azt jelenti, hogy a legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az ilyen könyvek.

Mivel jó pár vidéki városban – a cég honlapja szerint – csak egy-egy üzletük van, esélyes, hogy több megyeszékhelyen ezentúl egyáltalán nem lesznek ilyen jellegű könyvek a helyi Libriben.

A Telex cikke szerint lehet, hogy a Líra és kisebb boltok is erre kényszerülnek majd. Líra-könyvesboltból 83 van az országban, Nyáry Krisztián, a cég kreatív igazgatója ennek kapcsán azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy a könyvesboltjaiknak még a Libriénél is nagyobb részére, több mint felére lehet igaz az, hogy 200 méteres körzetében van templom vagy iskola. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Líra is hasonló intézkedésekre készül-e, mint a Libri. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top