nlc.hu
Család

Felülvizsgálja kínálatát a Libri a fogyasztóvédelmi eljárás miatt

Fogyasztóvédelmi eljárás indult a Libri ellen: a melegellenes törvény miatt kifogásolhatták az egyik könyv tartalmát

A Libri felülvizsgálja a könyvkínálatát, ugyanis fogyasztóvédelmi eljárás zajlik ellenük. Az információk alapján az egyik könyvük ellen indulhatott az eljárás, amely megsértette a melegellenes gyermekvédelmi törvényt.

A Telex információi szerint egymillió forintos büntetést szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság a Librire az egyik boltban árult könyvük miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvényt. A Libri a portálnak megerősítette, hogy fogyasztóvédelmi eljárás indult egy könyvük miatt, azonban az okait nem részletezték.

A "Csodaország mindenkinek való" című mesekönyv egy példánya egy könyvesboltban 2021. június 23-án Budapesten. Magyarországot több európai uniós tagállam is tűz alá vette, miután új törvényt fogadott el, amely megtiltja a homoszexualitás "népszerűsítését" kiskorúak körében könyvek és filmek révén.

A „Csodaország mindenkinek való” című mesekönyv egy példánya egy könyvesboltban 2021. június 23-án Budapesten. Magyarországot több európai uniós tagállam is tűz alá vette, miután új törvényt fogadott el, amely megtiltja a homoszexualitás „népszerűsítését” kiskorúak körében könyvek és filmek révén (Fotó: Janos Kummer/Getty Images)

Néhány héttel korábban a melegellenesként hivatkozott törvény miatt a Libri könyvesboltjaiban más kategóriába, illetve más polcokra rakta egy regényíró könyveit. Papp Dóra három könyve ugyanis ennek hatására az ifjúsági helyett a szórakoztató kategóriába került.

A portál több forrásból is úgy értesült, hogy a Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett azzal kapcsolatban, hogy kiderítsék, az adott könyvek megfelelnek-e az előírásoknak.

A kínálat vizsgálatába azért is kezdtek bele, mivel szeretnék kideríteni, hogy a könyvek tartalmi elemei megfelelnek-e a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabálynak. A vizsgálatban közrejátszhat az is, hogy az információk szerint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik könyv miatt.

Hasonló okokból a Líra ellen is eljárás indult, amelyet Nyáry Krisztián, a cég kreatív igazgatója erősített meg a lapnak. 

A Telex úgy tudja, hogy a Harry Potter-sorozatot is érinti a probléma, mivel az egyik nagy könyvkereskedő cég arra kérte a kiadót, hogy nyilatkozzon arról, miszerint megjelenít-e homoszexualitást a könyv.

Abban az esetben, ha igen, le kell venni az ifjúsági polcokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top