nlc.hu
Aktuális

Alkalmazhatatlan a Fidesz melegellenes törvényének fóliázós része.

Buta kis vessző miatt bukhatja be a kormány a fóliás törvényét

A Líra súlyos hibát talált a trehányul megfogalmazott propaganda célú jogszabályban.

A kormányhivatal meg akarja büntetni 12 millió forintra a Líra könyvkiadót, mert egyik ifjúsági regényüket nem a fideszes kormány által kiagyalt fóliás jogszabálynak megfelelően tették ki egy könyvesbolt polcára.

Buta kis vessző miatt bukhatja be a kormány a fóliás törvényét

A Líra-könyvesbolt hálózatának fenntartója azonban

súlyos hibát talált az Orbán-kormány melegellenessé fazonírozott “gyermekvédelmi” törvényében. Ezért most bíróságon támadják meg azt a 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot, amit még nyáron rótt rájuk a bukott fideszes polgármester, Sára Botond által vezetett Fővárosi Kormányhivatal – írta a Válasz Online. A hivatal szerint a kifogásolt könyvek homoszexualitást jelenítenek meg. Ennek ellenére a gyermekeknek szóló,

ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki

azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. A Líra Válaszhoz eljuttatott keresetlevele szerint viszont a vonatkozó jogszabály ezt egy vesszőhiba miatt elő sem írja, így valójában nem hibáztak. A Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kötet miatt indult ügyben a Kereskedelmi Rendelet 20/A. § (3) bekezdésére hivatkozva marasztalták el a Lírát. A rendelet viszont a Magyar Közlöny szerint a következőt mondja ki:

a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Ez magyarul annyit jelent, hogy ha nincs elkülönítés, akkor eleve semmit nem is kell becsomagolni. A helyzet persze egészen más lenne, ha az elkülönítve szó után vessző állna, de ki tudja miért, a rendeletben nem így olvasható. További „érdekesség” az ügyben, hogy a kifogásolt kiadványok 14-18 éves kor közötti homoszexuális fiúk szerelmét jelenítik meg. Magyarországon viszont 2003 óta ezen korosztály tagjai homoszexuálisként is jogszerűen létesíthetnek szexuális kapcsolatot, amellett pedig

évtizedek óta korlátozás nélkül vásárolhatnak könyveket

és más kiadványokat is. Akár még homoszexuális témájú újságokat is. Ez pedig azt mutatja, mennyire nem harmonizál még a magyar büntető- és polgári törvénykönyvvel sem a számos jogászból álló fideszes kormány által kiagyalt melegellenes törvény, illetve a törvény végrehajtási rendelete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top