Aktuális

Hétköznapi hősök, pokoli sorsok – öt riport a Hégető Honorka-díj nyertes Belicza Beától

Hégető Honorka-díjat nyert tegnap laptársunk, a 24.hu újságírója, Belicza Bea. Bea kiemelkedően sok, összesen 13 szocioriporttal nevezett, ezek közül mutatunk most be néhányat.

“Az ember legszexibb része a lelke. Engem az izgat. Meg azok a történetek, amelyek segítenek: továbblépni azoknak, akik elakadtak, bajban vannak vagy csak felismerni magunkat a tükörben. Imádom a tabukat” – ez áll Belicza Bea hitvallásában, ami a 24.hu impresszumában olvasható.

És tényleg. Ő az az újságíró, aki mikor a reggeli szerkesztőségi értekezleten elmondja, miken dolgozik éppen, a kollégák sokszor elhűlve hallgatják. A kilátástalan helyzetbe került, sérült, beteg emberek történeteinek felgöngyölítése sokszor az újságíróknak is óriási lelki tehertétel, ezt Bea mégis egészen hihetetlen energiával csinálja. Nem túlzás azt mondani, hogy kevesen lennének képesek ugyanerre.

A tegnapi nap híre, hogy Moskovics Judit, az RTL Házon kívül című műsorának riportere, valamint az indexes Jellinek Dóra és Szász Barna mellett Bea is  megkapta a Hégető Honorka-díjat. Az RTL fiatalon elhunyt riporteréről elnevezett elismerést kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó online riportok és tévéműsorok készítői kapják minden évben. Belicza Beával kapcsolatban a zsűri elnöke, Weyer Balázs kiemelte: szokatlan, hogy valaki ilyen mennyiségben, ugyanakkor ilyen minőségű anyagokat tegyen le az asztalra, mint azt a 24.hu újságírója. Bea 13 anyaggal nevezett, köztük egy rabokról forgatott videóval, amit a zsűri külön kiemelt. Most mi is bemutatunk ötöt az alkotásai közül.

“A szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell, hogy legyen jövőjük”

Rabok festettek meseképeket egy balassagyarmati  óvoda falára – önkéntes munkában. De építettek művelődési házat, és kifestették a kórház gyermekosztályát is. Egyfajta jóvátétel ez nekik, az első lépések, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba majd a szabadulás után. És még a város is jól jár.

“Rossz anya vagyok, mert csak egy rossz anya gyereke hal meg”

Ódry Anna terhessége 9. hetében veszítette el első kisbabáját. Aztán született egy kislánya, ő ma már hat és fél éves. Négyévesen nagyon várta kishúgát, de a terhesség 34. hetében a baba meghalt, minden előzetes jel nélkül. Azóta sincs magyarázat, mint ahogy a legtöbb hasonló esetben. Aztán egy ikerterhesség enyhítette a gyászoló szülők fájdalmát, de a 9. héten az az öröm is szertefoszlott. Hogyan képes egy nő, egy család ennyi veszteséget feldolgozni?

“2014 decemberében kellett volna meghalnom. És nem haltam meg.”

A kemoterápián átesett nők többnyire paróka, kendő vagy sapka alá rejtik a világ elől, hogy súlyos betegséggel küzdenek. Akik viszont kipróbálták már a hennafestést, büszkén vállalják kopaszságukat. A testfestéssel foglalkozó Csillámvilág Body Art Kft. vezetője, Soós Krisztina ötlete alapján negyedévente rendezik meg a Remény és Szépség napját, ahol önkéntes hennafestők ingyen dekorálják a kopasz női fejbőröket.

“Van egy álmom: felkelek ebből a kibaszott rémálomból”

Siroki Laci cigány. A csereháti Tomoron nőtt fel, iskolái idejére elhagyta szülőfaluját, de miután végzett, visszament, hogy segítse a nélkülözőket, kirekesztetteket. Az elmúlt 18 évben számos civil akcióval támogatta a környékbeli falvak cigányságát. Elsősorban azon dolgozik, hogy a romák és nem romák békében éljenek.

“Eszmei pénzben mérik a gyerek jóságát és rosszaságát”

A cigányok jobb megélhetéséért, romák és magyarok békés együttéléséért dolgozik Jákovics Vilmos a Tolna megyei Völgységben. A szegénység összetett probléma, így a megoldása, felszámolása sem megy egyetlen lépésben, sok apró programmal igyekeznek javítani a helyzeten. Vilmos keresi és bonyolítja a pályázatokat, amelyek hosszú távú sikereket hozhatnak a nélkülözőknek, többségében romáknak, de nemcsak nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top