Aktuális

Ultra gáz! Késtél a befizetéssel egy napot? Fizess 40 eurót!

Egy visszamenőleges hatályú törvényre hivatkozva alkalmanként 40 euró késedelmi kamat megfizetésére akarja kötelezni az egyik gázszolgáltató a volt ügyfelét, mert az néhány alkalommal késett a befizetéssel. Volt, hogy csak egy napot...

Levéllel fordult egy olvasó a Cívishírhez, amelyben azt panaszolja, hogy az egyik gázszolgáltató egy visszamenőleges hatályú törvényre hivatkozva közel százezer forint megfizetésére kötelezi, miután néhány alkalommal késett a számlák befizetésével. Minden egyes késés után 40 eurót kellene fizetnie. Úgy, hogy 2016. januárban ráadásul már megszűnt a szerződése a céggel, és mindennel elszámoltak. Az olvasó mellékelte a cég levelét és válaszát is.

A szolgáltató szerint jogos az eljárás. Olyan visszamenőleges hatályú törvényre hivatkoznak, amely a késedelmesen befizetett számlák kapcsán a hatálya alá eső ügyfeleitől a szolgáltató költségeinek fedezetéül 40 eurónak megfelelő behajtási költségre tarthat igényt. Szerintük a törvény nem tesz különbséget 1-2 nap vagy 3-4 hónap késés között. A szabályozás nem vonatkozik lakossági felhasználókra, hanem többek között vállalkozásnak szól. 1 évre visszamenőleges hatályú. 

Mivel sajnos nem értünk a törvényi szabályozáshoz, és nem látjuk át a rendszert, nem tudjuk, mi célja volt ennek a szabályozásnak. Szerencsére eddig nem sok ilyen ügyről hallottunk. De hogy valami nagyon nincsen rendben ezzel a hozzáállással, ha mondjuk az egynapos késést nézzük, azt érezzük. Frappánsan így csak ennyit mondunk: ez ultra gáz!

Ultra gáz! Késtél a befizetéssel egy napot? Fizess 40 eurót!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top