Aktuális

Lovas kocsival gyűjthetik ezentúl a szelektívet – videóval!

Lovas kocsik vehetik át a kukásautók helyét az aprófalvakban. A szelektív hulladékgyűjtés költsége az eddigi töredékére csökkenhet.

Nagyvázsonyban, ezen a festői Balaton-felvidéki településen már hónapok óta jár egy különleges lovas kocsi. A vadonatúj, narancssárga színű, komoly rugózással, billenőplatóval, gumikerekekkel, sárga villogóval és hidraulikus fékrendszerrel ellátott “szekér” egy nagykőrösi műhely terméke, két hidegvérű igásló húzza, és a község szelektív hulladékgyűjtés közszolgáltatását végzi a tesztüzem során.

Álommeló lett a kukás szakma

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek: úgy tűnik, hogy aprófalvas környezetben lovas kocsival az eddig használt konténeres teherautók fenntartási költségeinek töredékéből lehet megoldani a kötelező szelektív hulladékgyűjtést. A lovas kocsi nem akad el a girbegurba utcákon, sőt még a mezőn sem, a lovak várható életkora pedig legalább kétszerese egy teherautóénak. Az sem mellékes, hogy a pacik működése közben egyáltalán nem termelődik kipufogógáz.

További előny, hogy a rendszeresen visszatérő lovak a gyerekek kedvencei lehetnek, akik így már egészen fiatal koruktól kezdve pozitív élményeket szerezhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top