Aktuális

Az új törzskarton sértheti az orvosi titoktartást

A minden eddiginél részletesebb törzskartonokra kimondottan érzékeny információk is felkerülhetnek majd rólunk.

Mint néhány nappal ezelőtt kiderült, új típusú törzskartont vezetnek be néhány hónap múlva a háziorvosi és a gyermekorvosi rendelőkben. A törzskarton kitöltésekor sokkal több dologra rákérdezhet majd a háziorvos, mint korábban, egyebek mellett a lelkiállapotunkra és a társadalmi helyzetünkre is.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár az új törzskarton bevezetésének szükségességét azzal indokolta, hogy nincsenek friss, pontos adatok a lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről. E nélkül viszont nem lehet korrekt népegészségügyi programokat működtetni. 

“Sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok engedelmeskednek a kormánynak, és kitöltik betegeikről az új törzskartont” – nyilatkozta a Népszabadságnak Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő., aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a beteg nem is köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz, a személyhez kötődő érzékeny információk közlése ugyanis önkéntes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top