Aktuális

Auschwitzból jutott a Fehér Házig Martin Greenfield, az elnökök szabója

Van egy férfiruhagyár Brooklynban, ahol ma is ugyanazt a technológiát használják, amit több mint 60 évvel ezelőtti indulásakor – jelesül: kézzel készítenek mindent. A gyár tulajdonosa a 88 éves Martin Greenfield, aki a második világháború után, a holokauszt poklát túlélve érkezett az Egyesült Államokba. Ő ma már élő legenda.

Martin Greenfield története egészen különleges. 15 éves volt az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításakor, ahol egy évet és két hónapot sínylődött, és összes közeli családtagját elvesztette. Mestersége alapjait egy tábori szabótól sajátította el, akinek a segédje lett. Amikor Auschwitz felszabadult, Greenfield személyesen találkozott az odalátogató későbbi amerikai elnökkel, Dwight Eisenhowerrel. Az ifjú szabó zokogva fogott kezet vele, és mondott köszönetet az életéért.

1947-ben aztán Greenfield emigrált az Egyesült Államokba, ahol sikerült egy szabóságban elhelyezkednie. Elhatározta, hogy hálája jeléül készít Eisenhowernek egy háromrészes öltönyt. És a fogadalmat gyorsan tett követte, az elnöknek pedig annyira tetszett az igényes munka, hogy attól kezdve jellegzetes viselete lett ez.

A Greenfield-öltöny ma már fogalom a divatvilágban. A híres ruhakészítő ügyfelei között tudhat négy amerikai elnököt – Eisenhower mellett Gerald Fordot, Bill Clintont és Barack Obamát, de varrt már öltönyt Paul Newmannek és Michael Bloombergnek is. Obamával viccesre sikerült az első találkozója, az elnök arra kérte ugyanis, hogy másoljon le neki egy öltönyt. “Én nem másolok senkit, az én öltönyeimet másolja mindenki – felelte az önérzetes mester. – Ha az elnök azt szeretné, hogy varrjak neki valamit, akkor méretet kell vennem róla.” Obama másnap e-mailben válaszolt: “Örömmel elmegyek a műhelyébe” – írta.

Az alábbi videóban az idős Greenfield elmeséli, hogyan élte túl a háborút, és dolgozta be magát szorgalmas kamaszfiúként a világ ruhakészítőinek élvonalába.

Greenfield története kísértetiesen emlékeztet egy magyar bútortervezőére. A Hitler Sasfészkében lévő bútorokat a debreceni származású Paul László tervezte, ő a II. világháborúban zsidó származása miatt elhagyni kényszerült hazáját, és az Amerikai Egyesült Államokba menekült. László ott a legnagyobb sztárok tervezője lett, a “milliárdosok építészeként” emlegették. Róla itt olvashattok bővebben.

Olvass még holokauszt-túlélőkről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top