Aktuális

Harc a szusiszexizmus ellen: nézz be Japán legkülönlegesebb éttermébe

Nem azért különleges ez az étterem, mert itt kapod a világ legfantasztikusabb nigirijét, nem is azért, mert káprázatos helyen van. Az ok sokkal prózaibban hangzik, mégis szenzációs: ez az első olyan szusiétterem Japánban, amit nők üzemeltetnek.

A japán konyha rajongóinak nem kell magyarázni, hogy egy jó szusibárban az ember szinte más dimenzióba kerül a friss ízek kavalkádjától. Japánban – ahol a hagyományok közismerten máig komoly meghatározói a mindennapi életnek – úgy vélik, hogy szusiséfnek lenni férfi dolog. A szexista vélekedés mögött olyan hiedelmek húzódnak meg, hogy a nőknek ez a munka azért nem való, mert például túl meleg a kezük, ami kárt tehet a nyers halban, a havi ciklusukkal változik az ízérzékelésük, és mivel egy csomó illatszert használnak, a szagokat sem képesek olyan kifinomultan megkülönböztetni mint a férfiak – így aztán nem tudnának megbízható, egyenletes minőséget biztosítani egy szusiétteremben. Úgyhogy a nők foglalkozzanak csak a kirakatrendezéssel meg az öltözködéssel, és persze mosolyogjanak szépen.

A megcsontosodott korlátok ellenére Japánban sok nő szeretne szusiséf lenni, ami azonban nyilvánvaló módon azt jelenti, hogy férfi séfek mellett kell(ene) megtanulniuk a szakma fortélyait. A mesterek azonban hajlamosak inkább dekoratív kiegészítőként kezelni a lány növendékeket mint gyakornokként. Így aztán nőként szinte lehetetlen valódi szakmai képzésben részesülni, márpedig gyakorlat és képesítés nélkül nem nagyon rúgnak labdába egyetlen szusiétteremben sem.

Ilyen körülmények között valóságos csoda, hogy létre tudott jönni a Nadeshiko Sushi, az első olyan szusibár Japánban, ahol kizárólag nők dolgoznak. A 2010 óta működő étteremben hét lelkes nő dolgozik, akik a fejükbe vették, hogy legyőzik a japán szusikészítés kőkemény nemi sztereotípiáit, és az idő egyelőre őket igazolja. Az étterem vezetője Yuki Chizui szerint a Nadeshiko létezése nagy lépés, és az eredmények önmagukért beszélnek.

“Az egyetlen módja, hogy meggyőzzük a kritikusokat, ha biztosítjuk a magas minőséget, és kiváló szusiival tömjük be a szájukat” – mondja a vagány szakácsnő.

 

via

Olvass még szexizmus témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top