Aktuális

Íme, a világ legrégebbi söre

Egy 18. századi hajóroncsból került elő a világ legrégebbi söre, a tudósok pedig rekonstruálták az összetevőit. Bár a palack 220 évig pihent a tenger alatt, nemsokára kereskedelmi forgalomba kerülhet a benne lévő sör, és bárki megkóstolhatja.

A világ legrégebbi söröspalackjából kinyert élesztővel rekonstruáltak egy 18. századból származó prémiumkategóriás sört. Bár a söröspalack 220 évig egy hajóroncsban feküdt a tenger mélyén, az üvegből sikerült életre kelteni egy élesztőtörzset, és ennek a segítségével főzték meg újra az italt. Nemsokára tehát a több százéves ízvilág a boltokba kerül, és bárki megkóstolhatja.

 1797-ben, a Kalkuttából induló Sydney Cove nevű brit kereskedelmi hajó a tasmániai partok közelében viharba került, és soha nem érkezett meg Port Jacksonba, a mai Sydney-be. Elsüllyedt az összes rakományával, többek között a börtöngyarmatra szánt italokkal együtt. Nemcsak sör, de bor, gin és brandy is volt a fedélzetén, sörből pedig mindjárt kétféle: egy olcsóbb és rosszabb ízű, és egy másik, prémiumkategóriás a magasabb beosztású tisztségviselőknek. Ennek a jó minőségű sörnek egy palackja egyébként a Queen Victoria Museumban is látható, ez a világ legrégibb söre.

A legtöbb sörrajongó azonban nem elégedne meg a palack látványával, hanem meg is kóstolná azt, de erre eddig nem volt lehetőség. Most azonban a több száz éves palackból életre keltették az élesztő mikroorganizmusait, és ezzel valósággá vált a nagy lehetőség: újrafőzni a világ legrégebbi sörét. A 18. századi élesztőt és a sörben kimutatott további baktériumokat először azonosították, majd sört főztek belőle úgy, hogy egy kétszáz éves receptet követtek.

Íme, a világ legrégebbi söre

És, hogy milyen lett? Állítólag pont olyan, mint amilyennek egy korabeli forrás is leírja: édeskés, friss, de nem túl vad. Egyelőre még csak néhány palack készült el belőle, de hamarosan a boltokba kerül az így készült ódon sör, amelyet a hajótörés melletti Preservation szigetről Preservation Ale-nek neveztek el. Állítólag egy bemutató főzdét is építenek majd, és ha minden jól megy, a bevételből egy kiállítóhelyet csinálnának azon a kis szigeten, ahol a 18. századi hajótöröttek partra vergődtek.

A legénység tagjai közül is sokan túlélték a hajótörést, nemcsak a rakomány. A tengerészek egy csoportja csónakkal vágott neki a Bass-szorosnak, de a partok közelében újabb szerencsétlenség történt, zátonyra futottak. Innen gyalog mentek tovább Sydney felé, olyan területeken keresztül, ahol addig fehér ember nem járt. A 17 tengerészből mindössze hárman érkeztek meg.

Még több sörökről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top