Aktuális

Zárlat alatt egész Badacsony

A teljes badacsonyi szőlőhegy zárlat alá került, miután a szőlő aranyszínű sárgaság betegségének újabb fertőzési gócait azonosították.

Nincs jó híre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a badacsonyi szőlősgazdák számára. A hatóság ugyanis nagy területen azonosított aranyszínű sárgaság fertőzést (flavescence dorée, FD) a szőlőben.

Bár a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület minősítés kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – áll a Nébih közleményében.

A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlő sárgaság betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani, és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. 

Jó tudni, hogy a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető, akik pedig hivatásszerűen gazdálkodnak, és most meg kell semmisíteni a szőlőjüket, azok kártalanításra jogosultak.

Frissítés:

Visszautasítja a Nébih nyilatkozatát számos badacsonyi szőlészet és önkormányzat, mert szerintük a fenti formában tett nyilatkozat hamis, és csak árt a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának. A közleményt aláírta Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület is.

Válaszközleményükben kiemelik, hogy

  • A betegség az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, az nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája
  • a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top