Aktuális

Nemsokára telefonszámra is lehet majd pénzt utalni

Azt ígéri a jegybank, hogy a jövőben másodpercek alatt teljesülnek majd a banki átutalások, sőt akár mobilszámra vagy e-mail címre is utalhatunk pénzt.

Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét, bevezetését pedig 2019 végére tűzte ki. A tervek szerint a jelenlegi néhány órás, banki nyitvatartáshoz kötött átutalások helyett a hét minden napján elérhető, néhány másodperces utalási idővel működő rendszer épül majd ki az országban.

A jóváhagyott tervek szerint az új rendszerben a számlaszámok mellett akár a kedvezményezett telefonszámát, adószámát, e-mail-címét is megadhatjuk, így nem kell ismerni a címzett számlaszámát.

Az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetésének végdátuma azért 2019 második fele, mert jelenleg Magyarországon sem a központi infrastruktúra, sem a pénzforgalmi szolgáltatók rendszerei nem képesek a fenti feltéteknek megfelelően szolgáltatni, ezért jövőre az MNB a pénzügyi infrastruktúra modernizálásra kötelezi az érintett szereplőket.

Az infrastruktúra működésével és fejlesztésével kapcsolatos részleteket majd csak 2017-ben ismerteti az MNB.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top