Aktuális

Ingyenes lett a Happy Birthday

Hetven évvel az utolsó szerző halála után, azaz január elsejétől szabadon felhasználható lesz a Happy Birthday to You című dal az Európai Unióban is.

Valóban közkinccsé válik a világ legtöbbet játszott-énekelt születésnapi dala, a Happy Birthday to You. A dal szerzője, Patty Smith Hill 1946-ban hunyt el, így az uniós szabályok értelmében, hetven évvel az utolsó élő szerző halála után megszűnik a műalkotás minden szerzői jogi védelme. Ez a gyakorlatban nem érinti a családi-baráti összejöveteleket, mert magánszemélyeknek eddig sem kellett jogdíjat fizetniük a dal eléneklése után. Nem jelent könnyítést a vendéglátósoknak sem, hisz ők nem egy-egy szám lejátszásáért fizetnek, hanem magáért a zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. A közkinccsé válás leginkább a filmeseknek és előadóművészeknek jöhet jól, akik ezentúl ingyen használhatják a dalt.

A Happy Birthday, a világ legismertebb angol nyelvű dala több mint száz éve született, szerzői Patty és Mildred J. Hill Kentuckyból. Megírása óta mintegy ötvenmillió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak, egészen mostanáig. A Happy Birthday legemlékezetesebb nyilvános előadását Marilyn Monroe-hoz köti a népemlékezet, amikor 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45 éves John F. Kennedyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top