Aktuális

16 embert ölt meg a szén-monoxid

Kevesebb volt idén a lakástűz, viszont többen haltak meg szén-monoxid-mérgezésben Magyarországon, mint tavaly.

Idén tizenhatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben – írja a Magyar Idők a katasztrófavédelem tájékoztatására hivatkozva.

A múlt évben kilencen, míg 2014-ben tizenketten vesztették életüket szén-monoxid-mérgezés miatt. A rosszulléttel járó mérgezésekből ugyanakkor eddig kevesebbet regisztráltak, mint tavaly vagy tavalyelőtt – tájékoztatta a napilapot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Idén csaknem félezerrel kevesebb lakástűz került a nyilvántartásba 2015-höz képest: a mostani 6032-vel szemben tavaly 6512 esetet rögzítettek, ami nem egészen hétszázzal haladta meg a 2014. évi adatot.

A hatóság rámutatott, hogy egyre többen szerelnek fel megbízható mérőkészüléket otthonukban, s ez a magyarázza a riasztások gyakoribbá válását. A tűzesetek hátterében főképpen a nyílt láng és a melegítőeszközök szakszerűtlen használata, meghibásodása áll – derült ki az OKF közléséből.

A katasztrófavédelem többek között a kazánok és kályhák rendeltetésszerű használatára, a szakemberek által végzett rendszeres karbantartásra, továbbá a mobil hőforrások felügyeletére és a karácsonyi időszakban gyakori lakástüzekre hívta fel a figyelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top