Aktuális

Finnország az alapjövedelemmel kísérletezik

Két éven keresztül kétezer finn állampolgár kap havi 560 eurót az államtól, adómentesen. Az ország az alapjövedelemmel kísérletezik.

Az alapjövedelem-kísérlet kétezer résztvevőjét a regisztrált munkanélküliek közül, véletlenszerűen választották ki. Két éven keresztül havi 560 eurót, vagyis 173 ezer forintot kapnak az államtól adómentesen. Erről az összegről nem kell elszámolniuk és akkor is jár nekik, ha időközben munkát találnak mellette. 

Olli Kangas, a KELA finn társadalombiztosítási intézet tisztviselője szerint a programmal ösztönözni szeretnék a munkanélkülieket a munkakeresésre, amit az is segít, hogy egyes kiválasztott személyek azután is megkapják a juttatást, miután már sikerült állást találniuk. Jelenleg sok munkanélküli azért is visszautasíthat egy alacsony fizetéssel járó vagy rövid időszakra felajánlott állást, mert így eleshet a nagyvonalú finn társadalombiztosítási juttatások jelentős részétől.

Finnországban egyébként a versenyszférában az átlagjövedelem 3500 euró, vagyis 1,08 millió forint.

A későbbiekben más, alacsony jövedelmű csoportokra  szabadúszók, kisvállalkozók és részmunkaidőben dolgozók  is kiterjesztenék a programot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top