Aktuális

Finnországban bevezetik az alapjövedelmet

A szakértők körében vitatott juttatás, amely kiváltja az összes többi szociális támogatást, a tervek szerint havi 800 euró lehet.

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt bízták meg, amely havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást – írja a napi.hu.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás.

Finnországban bevezetik az alapjövedelmet

Követendő példa?

Svájcban jövőre tartanak népszavazást az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről. A szakértők jelenleg úgy látják, hogy még a Finnországnál jóval gazdagabb alpesi országban is elbukhat az elképzelés. Az előterjesztők havi 2500 dollárral (720 ezer forint) számolnak.

Hollandiában Utrecht városágban és esetleg néhány további településen indítanak kísérleti alapjövedelem-programot jövőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top