Aktuális

Donald Trump a vejét nevezte ki elnöki tanácsadónak

Bombaként robbant a hír, Donald Trump a vejét választotta a Fehér Ház avagy saját tanácsadójának. Az Egyesült Államokban nem szokás a családtagokat magas pozíciókba emelni, ezért is okozott óriási meghökkenést Jared Kushner kinevezése. Trump ugyanakkor máris közölte, hozzá hasonlóan veje sem fogja fölvenni a fizetését.

Az ingatlanokkal foglalkozó Jared Kushner Trump idősebbik lányának, Ivankának a férje, aki már a kampányidőszakban is fontos szerepet töltött be. Donald Trump tanácsadójaként a színfalak mögött az egyik legbefolyásosabb embere volt. Fehér házi megbízatásáról Trump megválasztása óta folyamatosan jelentek meg sajtóhírek.

Kushner az elnökválasztás óta közvetítőként tevékenykedett az átmenetért felelős csapat és a külföldi kormányok között, izraeli tisztségviselőkkel tartotta a kapcsolatot, vasárnap pedig Boris Johnson brit külügyminiszterrel találkozott.

Donald Trump a kinevezéssel kapcsolatban kiadott közleményében méltatta vejét és hangsúlyozta, Kushner “felbecsülhetetlen tagja lesz a csapatomnak, miközben megtervezem és végrehajtom ambiciózus céljaimat”. Az Egyesült Államokban a családtagok magas rangú pozícióba emelése etikai és jogi kérdéseket is felvet, Trump közölte, rendkívül büszke, hogy kormányában veje központi szerepet tölthet be. Jamie Gorelick, Kushner ügyvédje szerint a nepotizmust tiltó törvény nem terjed ki a Fehér Házra.

A választási kampányt megelőzően Jared Kushner – aki épp január 10-én, vagyis ma ünnepli a születésnapját – semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkezett. Elnöki tanácsadói kinevezésével kapcsolatosan azt mondta, megtiszteltetés lesz számára a hazáját szolgálni.

A 36 éves üzletember ügyvédje úgy tudja, az állami feladatokkal egyidejűleg Kushner lemond családja ingatlanvállalkozásának vezérigazgatói tisztségéről, ahogy a New York Observer című hetilap tulajdonosi jogait sem gyakorolja a jövőben. Már azt is tudni lehet, Trump veje – az elnökhöz hasonlóan – nem veszi fel a munkájáért járó fizetését.

Veje lesz Donald Trump elnöki tanácsadója

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top