A klímaváltozás nemcsak a tengerek vízszintjét emeli, a környezetet változtatja meg, egyidejűleg óriási hatást gyakorol a növénytermesztésre is.
A ClimateWatch jelentése szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli Amerikában a komlótermesztést. Az aszályok rendkívül megnehezítik a sörfőzdék dolgát, ráadásul a sörgyártás alapjául szolgáló kiváló minőségű víz mennyisége is csökkenhet.
Jelenleg Indonéziában és Ghánában adottak a legjobb környezeti feltételek a kakaóbab termesztéséhez. Ugyanakkor az utóbbi években jóval kevesebb terményt regisztráltak, ami a jövőben még inkább visszaszorulhat. A legnagyobb csokoládégyárak már saját meteorológussal tanulmányoztatják az időjárást. Úgy vélik ugyanis, ha kellően felkészülnek a klímaváltozásra, csökkenthetik a termés miatt kieső bevételeiket.
Az elmúlt évben pedig tanulmánnyal bizonyították, a kávétermesztés területe a világon közel a felére csökkent a klímaváltozás következtében. A kávé a világ minden területén népszerű élvezeti cikk, ugyanakkor a kieső termelés, a magas kereslet jelentős drágulást von maga után – írja a Pénzcentrum.