Aktuális

Kiderült: ennyi sas él Magyarországon

Megtartották az éves magyarországi sasszámlálást, és szerencsére nem állunk rosszul: 550 rétisast és 300-nál is több parlagi sast számoltak össze az Országos Sasszinkron nevű esemény alatt.

Az országos sasösszeírást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve tizennegyedik alkalommal szervezte meg, amivel a Magyarországon telelő sasok számát állapítják meg a szakemberek. A madarakat 2017. január 13. és 15. között  mintegy 357-en figyelték a mostoha időjárási körülmények közepette összesen 15 637 négyzetkilométernyi területen, ami az ország területének 17 százaléka. 

Összeszámolták a sasokat Magyarországon

A megfigyelés alatt a rétisasok és parlagi sasok mellett három szirti sast és két fekete sast, valamint további tizenkét ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát is megfigyelték a szakemberek.

Vörös kányából kilencet, kékes rétihéjából több mint hatszázat, barna rétihéjából 365-öt, karvalyból 170-et, héjából 32-t, egerészölyvből több mint négyezret, gatyás ölyvből csaknem kétszázat, pusztai ölyvből kettőt, vörös vércséből hétszáznál is többet, kerecsensólyomból harmincat, vándorsólyomból több mint harmincat, kis sólyomból pedig 15-öt számoltak.

A nappali ragadozó madarak mellett baglyokat és ragadozó életmódú énekesmadarakat is rögzítettek a felmérők, sőt néhány régióban a túzokokat is számba vették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top