Aktuális

Jön az ítélet a kolontári vörösiszap-katasztrófa ügyében

Várhatóan hétfő délelőtt hirdetik ki a másodfokú ítéletet a kolontári iszapömlés miatt indított büntetőperben.

Első fokon a Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a kolontári vörösiszapper összes vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól tavaly január 28-án. A törvényszék szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, amely miatt a töltés tönkrement.

Hétfőn délelőtt azonban a Győri Ítélőtábla hirdeti ki a másodfokú ítéletet, melynek kapcsán az ügyész a vállalat vezetőinek felelősségét vetette fel.

Fejes Péter ügyész a katasztrófához vezető okok között jelölte meg a X-es számú tározó északi falának megsüllyedését, a tározóban lévő víz mennyiségének növekedését, a gát külső falain jelentkező piros foltokat és a gátszakadás előtti utolsó két órában megnövekedett szivattyúteljesítményt.

Ügyész: nem szóltak, hogy baj van

A vád szerint a vádlottak nemcsak “jókarbantartási” kötelezettségüknek nem tettek eleget, de tájékoztatási kötelezettségüknek sem, mert nem értesítették azonnal a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a mentőket, az érintett települések polgármestereit, a polgári védelmet, a környezet- és természetvédelmi felügyelőséget, a vízügyi igazgatóságot és a MÁV-ot, amikor észlelték a gát átszakadását. Ha így tettek volna, akkor csökkenthető lett volna a katasztrófa következménye – hangoztatta álláspontját az ügyész.

Védő: tervezési hiba

Bánáti János, B. Zoltán elsőrendű vádlott ügyvédje védőbeszédében azt mondta, az ügyészi fellebbezés annak ellenére alaptalan, hogy “rendkívüli részletességgel mutat rá az elírásoktól kezdve olyan jogi konzekvenciákkal nem járó eltérésekre”, amelyek azt a látszatot keltik, hogy számos olyan hiba történt az elsőfokú eljárás során, amelyet csak egy új elsőfokú eljárás tud kizárni. 

Szerinte a szakértői véleményeket a bíróság helyesen értékelte. A szakértők a véleményekben kifejtették, hogy tervezési hibák vezettek az iszapömléshez, a tározó építésekor már “kódolva volt a katasztrófa”.    

Az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak valamennyien ártatlannak vallották magukat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top