Aktuális

Megkapják új házukat a kolontári iszapkárosultak

Birtokba vehetik új lakásaikat a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai. Mostanáig 21 családi ház épült fel, hétfőn kezdik meg az első hét lakás átadását.

Végre hozzájutnak új otthonaikhoz a kolontári iszapkárosultakBenkovics Zoltán,  az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka elmondta, hogy a beköltöző családoknak „leltár szerint”, kulcsokkal együtt adják át a házakat: az új tulajdonosok megkapják a teljes építési dokumentációt és a használatbavételi engedélyt, továbbá az összes beépített berendezés jótállási papírját. Ez után a közműszolgáltatók a nevükre írják a víz-, villany- és gázmérőórákat, végül pedig a földhivatali bejegyzést követően a ház jogilag is a károsultak tulajdonába kerül – a beköltözés majd csak ezt követően kezdődhet.

A parancsnok azt is elmondta, hogy az átadást hasonlóan ütemezik majd Devecserben is, ahol pénteken indult az épületek műszaki ellenőrzése.

A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.

A devecseri polgármester tájékoztatása szerint településükön július 8-án kezdődik a házak birtokba adása, és három ütemben, egy hónapig tart majd. 87 család, amelyek közül többen még most is albérletben élnek, július közepétől kezdheti a beköltözést. Toldi Tamás tájékoztatása szerint a lakóparkot tervező irodával jelenleg még arról egyeztetnek, hogy a garázsnak is használható melléképület 1,3 millió forintos költségét a Katolikus Karitász állná.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át, és egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki: az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top