Aktuális

Van rosszabb fizetés is a magyar minimálbérnél

Huszonkét uniós tagországban vizsgálta a az Eurostat a minimálbér összegét és készített listát belőle, ahol Magyarország a 17. helyet szerezte meg. A legtöbb minimálbért Luxemburgban adják, egy euró híján 2000 eurót.

Tizenhetedik helyre került Magyarország azon a listán, ami 22 uniós országot rangsorol, a törvényben előírt minimálbér összege szerint. A januári adatokkal operáló listát Luxemburg vezeti 1999 eurós minimálbérrel, aminek összege Magyarországon 412 euró. A listavezető és a sereghajtó 235 eurós minimálbért adó Bulgária között kilencszeres a különbség. Az Egyesült Államokban szövetségi szinten januárban 1192 eurónak megfelelő összeg volt a minimálbér.

forrás: MTI
forrás: MTI

Vásárlóerő-paritás vizsgálatot is végzett az Eurostat, ami a összehasonlítja a minimálbéreket a vásárlóerő-egységben (PPS) mérve is. Az országonkénti eltérés így jóval alacsonyabb, immár csupán háromszoros, mivel figyelembe veszik az árszintek közötti különbségeket is. A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1659 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (501 PPS). Magyarországon 723 PPS értékű a minimálbér, amellyel az ország a 14. helyre került a vizsgált tagállamok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top