Aktuális

Mégsem drágulnak januártól a műanyag zacskók, a Greenpeace nem érti, mi történt

2021-től így is, úgy is be kell majd tiltani az egyszer használatos műanyag zacskókat.

Szeptember végén nagy örömmel számoltunk be róla, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarország is arra készül, hogy fellépjen a műanyagszennyezés ellen. Az Innovációs és Technológia Minisztérium bejelentette, hogy elkészítettek egy tervezetet, miszerint januártól megemelnék a műanyag zacskók és egyéb egyszer használatos műanyag termékek árát, 2021-re pedig a teljes betiltás lesz a cél.

Úgy látszik azonban, hogy ebből semmi nem fog megvalósulni, Gulyás Gergely ugyanis a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány nem támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezését. A miniszter közölte, hogy „amíg nincs feltétlen díjbevezetési kötelezettségük” az ügyben, addig nem tesznek semmit.

Az Inforádió szerint ugyanakkor 2021-től így is betiltják majd Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, hiszen októberben az Európai Parlament megszavazta az erről szóló jogszabály-tervezetet – igaz, a magyar kormánypárti képviselők ekkor is tartózkodtak.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse érthetetlennek tartja a döntést.

Nincs másról szó, mint hogy az ivóvizeinkbe, ételeinkbe, levegőbe belekerülő szennyeződést korlátozzuk. Azt várjuk a kormányzattól, hogy az egészségünk védelmét a szennyező gazdasági érdekei helyett megvédi

– mondta az Inforádiónak.

A Greenpeace számításai szerint másodpercenként 160 ezer műanyag szatyrot gyárt le az emberiség, ezeket pedig átlagosan 20 percig használjuk, utána hulladék lesz belőlük. Az utóbbi időben rengeteg ország fellépett a jelenség ellen, többek között a szomszédos Románia is, ahol január 1-től tilos lesz egyes műanyag szatyrok forgalmazása.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top