Aktuális

Magyar gyógyszerek éltetik a svéd feketepiacot

Illegális gyógyszerkereskedelem miatt bezárattak két budapesti gyógyszertárat, amelyek egymással összejátszva a svéd feketepiacon árultak nyugtatókat.

Két budapesti gyógyszertárat záratott be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mert a gyanú szerint a két magyar gyógyszertár – egymással összejátszva – a svéd feketepiacon értékesített több tízezer doboznyi, elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményeket.

A bezárás a Bercsényi Gyógyszertárat és a Pázmány Péter Patikát érinti, amelyek a készítményeket a nagykereskedőtől megrendelték, azokat viszont nem készletezték, nyilvántartást nem vezettek a gyógyszerekről. Az illegális kereskedelem elképzelhetetlenül nagy haszonnal kecsegtetett: míg a gyógyszerek magyarországi “bekerülési értéke” szemenként 3 forint, a svéd feketepiacon azonban szemenként 3-5 euró.

Magyar gyógyszerek éltetik a svéd feketepiacot

Az ügyben Magyarországon három embert gyanúsítanak, Svédországban két ember került előzetes letartóztatásba. Tíz helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során ötszázezer szem – külföldi szállításra előkészített – gyógyszert foglaltak le.

Az OÉGYI eddigi vizsgálata és becslései szerint az elmúlt három évben több tízmillió tabletta került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top