Aktuális

Megsérültek tízen, mert túl közel mentek az Etnához – videó

Február vége óta újra aktív az Etna, ám a turistáknak eddig sikerült sérülés nélkül megúszniuk a találkozást. Tegnap viszont tíz személy megsérült, amikor kénköves záporral lepte meg őket a szicíliai tűzhányó.

Amióta február végén kitört az Etna, azóta turisták tömegei keresik fel a szicíliai tűzhányót, hogy megcsodálják a vulkán 2700 méter magas déli lejtőjén szünet nélküli áradó lávafolyamot. A legutóbbi turistacsoportot, aminek a BBC egyik tudósítója is tagja volt, izzó köves esővel lepte meg az Etna.

Jobb távol maradni a kitörő vulkántól:

A balesetet az okozta, hogy az Etna forró lávája a vulkáni hegyet takaró hóréteggel találkozott, majd a lávatömeg apró és tüzes kövekre tört, amelyek minden irányba lövedékszerűen szétrepültek. Tíz személy sérült meg a fején és végtagjain, hetet kellett kórházba szállítani. Szakértők szerint az égő láva és a fagyos hó találkozásakor bekövetkező robbanás gyakori jelenség, de jobb nem a közelében lenni.

A sérültek között volt Rebecca Morelle, a BBC brit televízió tudósítója, aki Twitter-fiókján számolt be a történtekről, hangsúlyozva, hogy ez az az élmény, amelyet reményei szerint soha többé nem él át. Operatőrének kabátját a lávakövek valósággal kilyukasztották és szétolvasztották. 

Harminc éve ez a legsúlyosabb baleset az Etnán. Legutóbb 1979-ben a feltörő láva miatt kilenc személy veszítette életét, és 23 megsebesült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top